Parlamentul urmează să examineze proiectul Strategiei Naționale de Apărare referitor la riscurile și amenințările pentru R.Moldova

  • 19 Iulie 2018 10:13
Parlamentul urmează să examineze proiectul Strategiei Naționale de Apărare referitor la riscurile și amenințările pentru R.Moldova

Parlamentul urmează să examineze astăzi, 19 iulie, proiectul Strategiei Naționale de Apărare care se referă la riscurile și amenințările pentru Republica Moldova, precum existența unei regiuni separatiste în stânga Nistrului și prezența militară rusă în această regiune, dar și conflictele din Estul Ucrainei și din Orientul Mijlociu.

Prezența contingentului militar rus în regiunea de est a Republicii Moldova, în contextul unei eventuale escaladări a situației regionale, reprezintă un risc la adresa securității naționale, potrivit proiectului Strategiei. Documentul atenționează că și forțele militare și paramilitare separatiste subminează și amenință integritatea teritorială a țării.

În contextul dificultăților economice cu care se confruntă regiunea, autorii strategiei atenționează că regimul separatist  va promova o politică de confruntare cu autoritățile constituționale.

De asemenea, conflictele din Ucraina și Orientul Mijlociu reprezintă pericole la adresa securității Republicii Moldova. Iar autorii estimează că o rezolvare rapidă a conflictului din estul Ucrainei pe termen scurt și mediu, va fi dificilă, dacă nu chiar imposibilă.

Propaganda străină constituie una dintre cele mai grave amenințări la adresa valorilor și intereselor naționale, potrivit proiectului.

Pentru a face față acestor riscuri și provocări, documentul conține și un plan de acțiuni pentru implementarea Strategiei în anii 2018-2021 care prevede inclusiv creșterea finanțării pentru apărare. Spre exemplu, pentru consolidarea capacității operaționale curente a Armatei Naționale resurselor financiare vor crește de la 625 de milioane de lei în 2018 până la aproape 1,5 miliarde în 2025. Iar începând cu 2025 bugetul va tinde spre media alocărilor bugetare europene.

Strategia națională de Apărare a fost elaborată de Ministerul Apărării acum doi ani și aprobată de Guvern în noiembrie 2017.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
7,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:57 %
Vint:3,09 m/s
Wed
5
Thu
4
Fri
5
Sat
8
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău