Parlamentul susține simplificarea procedurii de cumpărare a nucilor de la populație

  • 05 Decembrie 2019 16:35
Parlamentul susține simplificarea procedurii de cumpărare a nucilor de la populație

Parlamentul a susținut legalizarea activității și regimului fiscal în domeniul achizițiilor producției agricole din horticultură și fitotehnie și a obiectelor regnului vegetal, în special a nucilor, precum și simplificarea procedurii de achiziție a acestora de la populație. Inițiativa, care presupune modificări la Codul Fiscal, în Legea privind sistemul public de asigurări sociale și alte documente, a fost votată în prima lectură, transmite IPN.

Subiecți ai impunerii sunt persoanele fizice rezidente care colectează produse agricole și obiecte ale regnului vegetal de la alte persoane fizice, în scopul comercializării ulterioare a acestora către agenți economici, valoarea de comercializare a cărora nu va depăși suma de 1,2 milioane de lei pe parcursul anului calendaristic.


Agentul economic va reține în final la sursa de plată un impozit de 5% din plățile efectuate în folosul subiectului. Asupra subiectului nu se vor extinde cerințele privind prezentarea dărilor de seamă financiare și statistice, ținerea evidenței contabile și financiare, efectuarea operațiilor de casă și a decontărilor.

De asemenea, proiectul prevede ca subiectul care desfășoară activitatea de colectare a produselor agricole și a obiectului regnului vegetal să fie în mod obligatoriu inclus în sistemul de asigurări sociale și în sistemul de asigurări medicale.

La achiziția producției agricole de la populație, cantitatea totală și locul colectării vor fi documentate de către cumpărător, zilnic.

Deputații vor comasa proiectul cu cel privind politica bugetar-fiscală și vamală care a înglobat în întregime prevederile respective.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău