Parlamentul Lituaniei a votat în favoarea desemnării grupării ruse Wagner ca fiind „organizație teroristă”

  • 14 Martie 2023 18:59
Parlamentul Lituaniei a votat în favoarea desemnării grupării ruse Wagner ca fiind „organizație teroristă”

Parlamentul Lituaniei a votat marți în unanimitate în favoarea desemnării grupării ruse de mercenari Wagner ca fiind "organizație teroristă", acuzând-o de "crime de agresiune sistematice și grave" în Ucraina, relatează Reuters și site-ul LRT al radioteleviziunii lituaniene, scrie agerpres.ro.

Rezoluția adoptată de Seimas (parlamentul unicamercal al republicii baltice ex-sovietice) stipulează că membrii și mercenarii Wagner sunt o amenințare la adresa securității statului și securității publice și cere totodată altor țări să urmeze exemplul Lituaniei.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, mercenarii Wagner au comis "crime de agresiune sistematice și grave - uciderea și torturarea de civili în Ucraina, bombardarea locuințelor și a altor obiective civile - care echivalează cu terorismul", se arată în document.

"Wagner, companie militară privată înființată de Evgheni Prigojin, om de afaceri apropiat de președintele rus Vladimir Putin și sancționat de Uniunea Europeană și de SUA (...), este instrumentul din umbră al puterii ruse", se adaugă în rezoluție.

Aceasta atrage atenția asupra faptului că Wagner primește echipamente militare gratuite de la guvernul rus, inclusiv sisteme de rachete Grad, tancuri și vehicule blindate și este antrenat de serviciul rus de informații militare GRU. 

Mercenarii companiei au ajutat Rusia să ocupe și anexeze Crimeea în 2014, au luat parte la ostilități în estul Ucrainei în 2015 și sunt implicați în activități infracționale în Republica Centrafricană, Sudan și Mali.

În prezent mercenarii Wagner încearcă să preia controlul asupra orașului ucrainean Bahmut. În mai anul trecut, Seimas a calificat acțiunile Rusiei din Ucraina drept genocid și Rusia ca fiind stat sponsor al terorismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău