Parlamentul francez este de acord să investigheze abuzurile sexuale în cinematografie

  • 03 Mai 20:57
Parlamentul francez este de acord să investigheze abuzurile sexuale în cinematografie

Parlamentul francez a acceptat joi să creeze o comisie de anchetă pentru a investiga violența sexuală și de gen în cinematografie și în alte sectoare culturale, după mai multe acuzații recente. Actrița Judith Godreche a susținut acest lucru într-un discurs ținut în februarie în fața Senatului, potrivit AFP, transmite News.ro și G4Media.

Potrivit sursei, actrița și regizoarea în vârstă de 52 de ani a devenit o figură cheie a mișcării MeToo din Franța de când i-a acuzat pe regizorii Benoit Jacquot și Jacques Doillon că au agresat-o sexual când era adolescentă. Ambii au negat acuzațiile.

Toți cei 52 de deputați prezenți la vot au aprobat crearea comisiei, supravegheată de Godreche, care a fost prezentă în galeria publică din sală.

„Este timpul să încetăm să mai întindem covorul roșu pentru agresori”, a declarat deputatul Verzilor Francesca Pasquini.

Noua comisie urmează să analizeze „condiția minorilor în diversele sectoare ale cinematografiei, televiziunii, teatrului, modei și publicității”, precum și a adulților care lucrează în aceste sectoare, se arată în comunicat.

Pe baza propunerii lui Godreche, o comisie parlamentară pentru cultură a decis să extindă domeniul de aplicare al anchetei pentru a include și alte sectoare culturale.

Acesta trebuie să „identifice mecanismele și deficiențele care permit aceste potențiale abuzuri și violențe”, să „stabilească responsabilități” și să facă recomandări.

Votul Parlamentului vine la o zi după ce actrița Isild Le Besco, în vârstă de 41 de ani, a declarat într-o autobiografie că a fost și ea „violată” de Jacquot în timpul unei relații care a început când avea 16 ani, dar că nu era pregătită să depună plângere.

Godreche, în schimb, a depus o plângere legală împotriva proeminentului regizor de artă, pentru presupuse abuzuri care au avut loc în timpul unei relații care a început când ea avea 14 ani, iar el era cu 25 de ani mai în vârstă decât ea.

De asemenea, ea l-a acuzat în mod oficial pe Doillon că a abuzat de ea pe când era actriță în vârstă de 15 ani într-un film regizat de el.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:4,63 m/s
Sun
27
Mon
25
Tue
22
Wed
24
Thu
24
Arhivă Radio Chișinău