Parlamentul European, undă verde pentru asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova

  • 24 Martie 2022 13:13
Parlamentul European, undă verde pentru asistența macrofinanciară de 150 de milioane de euro pentru R. Moldova

Parlamentul European a votat cu o majoritate covârșitoare acordul privind asistența macrofinanciară în valoare de 150 de milioane de euro pentru Republica Moldova, se arată în comunicatul oficial al Legislativului.

Potrivit CaleaEuropeana.ro, cu 558 de voturi pentru, 20 împotrivă și 10 abțineri, deputații europeni au aprobat propunerea Comisiei Europene de a acorda asistență guvernului pentru a stabiliza situația economică a țării. Împrumuturile de 120 de milioane de euro și granturile de 30 de milioane de euro vor fi plătite în trei tranșe până în 2024; prima tranșă este planificată pentru vara acestui an.

Republica Moldova trebuie să demonstreze că a înregistrat progrese în implementarea unui program macroeconomic stabilit de Fondul Monetar Internațional (FMI). De asemenea, trebuie să pună în aplicare măsuri de politică suplimentare care să fie cosemnate cu UE pentru, printre altele, recuperarea activelor pierdute în urma fraudei bancare din 2014, reformarea gestionării finanțelor publice, a sectorului justiției, a achizițiilor publice și îmbunătățirea drepturilor în sectorul muncii.

Potrivit Parlamentului European, Guvernul Republicii Moldova orientat spre reformă a început să lucreze la o bună guvernare și și-a intensificat lupta împotriva corupției. Cu toate acestea, economia Moldovei a fost lovită de pandemia COVID-19 și de o secetă în vară care a dus la contractarea economiei țării cu 7%, care a fost exacerbată de o dispută de gaz cu Gazprom din Rusia în 2021.

„Chiar dacă Republica Moldova a luat deja unele măsuri pentru a combate corupția, crima organizată și fluxurile financiare ilicite, există încă loc pentru reforme suplimentare, în special în ceea ce privește instituțiile democratice, descentralizarea, înființarea administrației publice și depolitizarea instituțiilor publice anticorupție. În prezent, Moldova resimte impactul războiului de alături, care a crescut prețurile la energie și a adus costuri suplimentare. Prin urmare, asistența macrofinanciară actuală nu mai este suficientă pentru a acoperi deficitul de finanțare. Prin urmare, salut eforturile Comisiei de a găsi alte modalități de sprijinire a Moldovei în vederea stabilizării economiei sale”, a declarat raportoarea Markéta Gregorová.

Moldova face parte din Politica Europeană de Vecinătate și, prin urmare, este eligibilă pentru asistență macrofinanciară. Din 2010, UE a acordat Moldovei 190 de milioane de euro prin acest tip de asistență.

FMI a identificat că, pentru 2022, Moldova are un deficit de 480 de milioane de dolari (440 de milioane de euro) în ceea ce privește nevoile sale de finanțare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
0,52
Cer senin
Umiditate:82 %
Vint:6,17 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău