Parlamentul European susține că UE trebuie să acționeze și să-și intensifice sprijinul pentru R. Moldova în urma războiului din Ucraina

  • 02 Aprilie 2022 19:00
Parlamentul European susține că UE trebuie să acționeze și să-și intensifice sprijinul pentru R. Moldova în urma războiului din Ucraina

După ce o delegație a Parlamentului European, care s-a deplasat în Republica Moldova în contextul agravării situației de securitate în Europa, și și-a încheiat sâmbătă vizita, a cerut Uniunii Europene să continue să-și intensifice eforturile de sprijinire a Republicii Moldovei pentru a oferi adăpost și ajutor pentru numărul mare de refugiați care fug de agresiunea rusă, se arată în comunicatul oficial al Legislativului.

La Chișinău, șapte membri ai Comisiei pentru afaceri externe și ai Subcomisiei pentru securitate și apărare a Parlamentului European s-au întâlnit cu conducerea politică de vârf a Republicii Moldova, inclusiv cu președintele Maia Sandu, președintele Parlamentului Igor Grosu, prim-ministrul Natalia Gavrilița și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

În timpul vizitei lor, care a avut loc în perioada 31 martie – 2 aprilie, deputații europeni au lăudat generozitatea poporului moldovean pentru găzduirea unui număr mare de refugiați ucraineni. Ei au cerut UE să continue să-și intensifice eforturile de sprijinire a Moldovei pentru a oferi adăpost și ajutor pentru numărul mare de refugiați care fug de agresiunea rusă.

Delegația a exprimat solidaritatea Parlamentului European cu poporul și autoritățile din Moldova, în contextul în care situația de securitate din Europa de Est se înrăutățește. 

Cooperare mai puternică pentru combaterea amenințărilor cibernetice și combaterea dezinformării

În schimburile lor, deputații europeni au abordat mai multe posibile repercusiuni ale invaziei rusești în Ucraina asupra țărilor vecine, cum ar fi Moldova. De asemenea, au discutat o serie de alte riscuri conexe cu care se confruntă în prezent țara, în special în domeniul energiei și al securității cibernetice, și au subliniat necesitatea ca UE să ajute Moldova să își sporească acordurile de securitate energetică și rezistența la amenințările hibride, în special atacurile cibernetice și dezinformarea, scrie CaleaEuropeana.ro.

În ceea ce privește recenta cerere oficială de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, deputații și-au exprimat sprijinul pentru guvernul pro-european și pentru calea de reformă aleasă de acesta pentru a apropia țara de UE.

Deputații europeni au discutat cu Parlamentul moldovean despre urmărirea Memorandumului de înțelegere dintre cele două instituții și au anunțat că Grupul de sprijinire a democrației din cadrul Parlamentului European va efectua o vizită. Obiectivul va fi de a evalua posibilele măsuri consolidate de sprijinire a democrației parlamentare, inclusiv în domeniul securității informațiilor, al combaterii atacurilor cibernetice și a dezinformării și al consolidării capacităților generale și a rezilienței Parlamentului moldovean.

În afară de Chișinău, delegația a vizitat Palanca, un sat de la granița cu Ucraina și centru de găzduire pentru ucrainenii care fug de agresiunea rusă. La frontieră, deputații au fost informați de către autoritățile de frontieră moldovenești cu privire la situația umanitară a refugiaților din zonă și la practicile de gestionare a frontierei și au avut un schimb de opinii cu reprezentanți ai Misiunii Uniunii Europene de asistență la frontieră în Moldova și Ucraina (EUBAM) și ai Agenției ONU pentru refugiați UNHCR.

“Consecințele agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei sunt puternic resimțite în Moldova, iar țara este un destinatar foarte important al refugiaților de război ucraineni. Ca atare, Republica Moldova beneficiază de sprijinul deplin al Uniunii Europene, atât din punct de vedere politic, cât și economic”, a declarat  eurodeputatul Urmas Paet.

“UE ar trebui să fie solidară cu Moldova în aceste momente dificile. Atât în ceea ce privește acordarea de ajutor refugiaților din țară, cât și în ceea ce privește consolidarea rezistenței sale împotriva atacurilor cibernetice și de dezinformare ale Rusiei, UE trebuie să sprijine Moldova”, a declarat eurodeputatul Nathalie Loiseau.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău