Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord asupra bugetul Uniunii pentru 2022, în valoare de 170 de miliarde de euro

  • 16 Noiembrie 2021 10:14
Parlamentul European și Consiliul UE au ajuns la un acord asupra bugetul Uniunii pentru 2022, în valoare de 170 de miliarde de euro

Negociatorii Consiliului Uniunii Europene și Parlamentului European au ajuns la un acord cu privire la bugetul Uniunii Europene pentru 2022, cu puțin timp înainte de termenul limită al perioadei de conciliere, care se încheia luni, 15 noiembrie, la miezul nopții, potrivit unor comunicate ale instituțiilor co-legislatoare, scrie caleaeuropeana.ro.

Bugetul de anul viitor, care cuprinde angajamente în valoare de 169,5 miliarde de euro și plăți de 170,6 miliarde de euro, oglindește principalele priorități ale UE: redresarea economică, combaterea schimbărilor climatice și tranziția ecologică și digitală.

De asemenea, acesta lasă suficiente resurse sub plafoanele de cheltuieli ale cadrului financiar multianual 2021-2027 pentru a permite UE să reacționeze la nevoi imprevizibile.

”Am ajuns la un acord bine cumpănit, lucru care reprezintă o veste excelentă pentru cetățeni. Bugetul UE de anul viitor alocă suficiente resurse pentru prioritățile noastre și, în același timp, asigură un spațiu fiscal suficient pentru situații neprevăzute. Finanțarea asupra căreia am convenit astăzi va susține redresarea în curs și va sprijini puternic obiectivele noastre în materie de climă și de digital. Bugetul pentru 2022 va fi completat de fondurile din NextGenerationEU”, a transmis Irena Drmaž, ministrul sloven delegat pentru negocierile asupra bugetului.

Conform unui comunicat al Parlamentului European, eurodeputații au reușit să sporească finanțarea pentru programele și politicile care, în opinia lor, contribuie la redresarea post-pandemică, în conformitate cu prioritățile Parlamentului stabilite în orientările sale pentru 2022.

Printre acestea se numără programul de cercetare Orizont Europa (+100 milioane de euro în plus față de proiectul de buget al Comisiei) și programul LIFE pentru mediu și acțiune climatică (+47,5 milioane de euro). Programul privind piața unică este suplimentat cu 30 de milioane de euro (inclusiv 10 milioane de euro pentru sectorul turismului), iar Parchetul European cu 3,8 milioane de euro, protejând banii contribuabililor europeni de infractori.

Programul de mobilitate universitară Erasmus+ este un alt program al cărui buget este consolidat, printr-o alocare suplimentară de 35 milioane de euro. Emblematicul program de sănătate al UE, EU4Health, primește un impuls financiar de 51 de milioane de euro pentru a construi o Uniune Europeană a Sănătății puternică și pentru a face sistemele naționale de sănătate mai reziliente.

Instrumentul de vecinătate, dezvoltare și cooperare internațională (NDICI – Europa globală) a fost suplimentat cu 190 de milioane de euro, cu un accent deosebit pe combaterea pandemiilor, inclusiv prin vaccinare.

Ajutorul umanitar a fost suplimentat cu 211 milioane de euro, pentru a permite ca rezerva pentru solidaritate și ajutor de urgență să poată acoperi nevoile sporite ale Fondului de solidaritate al UE în legătură cu catastrofele naturale din UE.

Consiliul și Parlamentul European au acum la dispoziție 14 zile pentru a ratifica textul comun. Consiliul Uniunii Europene urmează să dea avizul pozitiv pe 23 noiembrie. După acest moment, acordul va fi supus votului eurodeputaților din Comisia pentru Bugete din Parlamentul European.

Se așteaptă ca plenul reunit al instituției legislative europene să decidă asupra acestei înțelegeri pe 25-26 noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:96 %
Vint:0,51 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău