Parlamentul European se reunește în sesiune plenară. Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

  • 18 Octombrie 2021 08:27
Parlamentul European se reunește în sesiune plenară. Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

Parlamentul European se reunește în perioada 18-21 octombrie în sesiune plenară, la Strasbourg, pentru a discuta, printre altele, despre situația statului de drept din Polonia și despre nevoia de a accelera acțiunile de combatere a schimbărilor climatice, potrivit agendei instituției.

Sesiunea plenară începe luni cu o dezbatere despre strategia ”De la fermă la consumator”. Astfel, eurodeputații vor prezenta planuri privind modul în care Europa poate produce alimente mai sănătoase, asigurând în același timp securitatea alimentară, un venit echitabil pentru agricultori și reducând amprenta ecologică a agriculturii.

Este probabil ca aceștia să insiste asupra necesității unei tranziții către o alimentație mai sănătoasă și asupra necesității de a aborda consumul excesiv de carne și de alimente cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi.

Eurodeputații vor sublinia și necesitatea unei sustenabilități sporite pentru fiecare verigă a lanțului de aprovizionare cu alimente, a unui număr mai mare de terenuri pentru agricultura ecologică și a unor obiective obligatorii de reducere a utilizării pesticidelor. Ei vor reitera faptul că fiecare persoană – de la fermier la consumator – are un rol de jucat în acest context.

Parlamentul European va dezbate recenta hotărâre a tribunalului constituțional al Poloniei cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și cu președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen.

Marți, eurodeputații vor discuta verdictul controversat al tribunalului constituțional al Poloniei, în care se afirmă că dispozițiile fundamentale ale Tratatului UE (Art. 1 și 19) sunt neconstituționale în legislația poloneză. Hotărârea contestă supremația consacrată a dreptului european și pune sub semnul întrebării caracterul obligatoriu al hotărârilor Curții Europene de Justiție pentru instanțele naționale. Hotărârea se înscrie în contextul unor dezacorduri de lungă durată cu instituțiile UE cu privire la statul de drept, respectarea hotărârilor CEJ și independența sistemului judiciar în Polonia.

Se preconizează că Parlamentul va îndemna din nou Comisia să declanșeze rapid ”mecanismul de condiționalitate” și să inițieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor împotriva guvernului din Varșovia.

Dezbaterea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki și președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen va fi urmată joi de un vot asupra unei rezoluții.

Eurodeputații vor dezbate și vor vota, de asemenea, o rezoluție care marchează aniversarea unui an de la interzicerea aproape totală a avortului în Polonia. Decizia controversată a tribunalului constituțional al Poloniei, care a intrat în vigoare în ianuarie 2021 și limitează avortul legal la cazurile de viol sau incest, sau atunci când sarcina pune în pericol viața mamei, a declanșat luni de proteste.

Ziua de miercuri este dedicată mai multor teme, precum scandalul ”Pandora Papers”, accelerarea acțiunilor de combatere a schimbărilor climatice și obiective de reducere a emisiilor de carbon.

Eurodeputații se vor exprima asupra măsurilor urgente pentru a elimina lacunele care au permis evitarea a obligațiilor fiscale, descoperită în cadrul anchetei privind „Pandora Papers”.

Eurodeputații vor vota joi o rezoluție care va transmite în mod oficial indignarea Parlamentului, exprimată în unanimitate în cursul unei dezbateri în plen de săptămâna trecută, subliniind astfel măsurile urgente pe care consideră că UE și autoritățile naționale trebuie să le ia acum. Este de așteptat ca aceștia să subilieza că state membre și cetățeni ai UE au fost vizați de scandal, chiar dacă cele mai semnificative evaziuni fiscale expuse de „Pandora Papers” sunt realizate de cetățeni din țări terțe în jurisdicții din afara UE.

Potrivit Parlamentului European, este timpul ca guvernele europene să se angajeze serios în politici de eliminare a practicilor fiscale care, nu numai că afectează grav finanțele publice, dar au devenit total inacceptabile pentru publicul larg.

Această sesiune plenară va găzdui, de asemenea, alte două dezbateri pe tema combaterii practicilor financiare dăunătoare. Miercuri, eurodeputații vor discuta cu Comisia despre eforturile și normele care ar trebui adoptate pentru a combate mai eficient spălarea banilor, precum și despre acordul fiscal global G20/OECD la care s-a ajuns săptămâna trecută și care se preconizează că va fi aprobat în cadrul summitului G20 de la Roma de la sfârșitul lunii octombrie.

În ceea ce privește combaterea schimbărilor climatice, eurodeputații vor face presiuni pentru accelerarea acțiunilor în acest sens.

Se așteaptă ca eurodeputații să își exprime îngrijorarea cu privire la faptul că obiectivele anunțate la Paris în 2015 ar duce la o încălzire cu mult peste trei grade până în 2100, comparativ cu nivelurile preindustriale. De asemenea, aceștia vor solicită UE să își mențină poziția de lider mondial în lupta împotriva schimbărilor climatice. În plus, eurodeputații doresc ca toate țările să se concentreze asupra unei redresări economice verzi după pandemie și să își sporească obiectivele climatice pentru 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris.

Strategia UE de reducere a emisiilor de metan se află, de asemenea, pe agenda Parlamentului European de miercuri. Dezbaterea va fi urmată de o rezoluție ce propune măsuri pentru atingerea obiectivelor în materie de climă și îmbunătățirea calității aerului.

Se preconizează că eurodeputații vor solicita Comisiei să propună noi acte legislative privind metanul, cu măsuri și obiective obligatorii care să acopere toate sectoarele, pentru a reduce în mod semnificativ emisiile de metan în UE până în 2030, în conformitate cu Acordul de la Paris.

De asemenea, este probabil ca eurodeputații să afirme că reducerea emisiilor de metan cauzate de om este una dintre cele mai rentabile strategii de limitare a schimbărilor climatice și, în același timp, de îmbunătățire a calității aerului și de protejare a sănătății cetățenilor. De asemenea, se preconizează că aceștia vor solicita un acord global cu caracter obligatoriu privind metanul în cadrul reuniunii COP26 de la Glasgow.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-4,76
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Wed
1
Thu
4
Fri
5
Sat
4
Sun
2
Arhivă Radio Chișinău