Parlamentul European refuză să examineze acordul UE-China dacă Beijingul își menține sancțiunile

  • 20 Mai 2021 18:45
Parlamentul European refuză să examineze acordul UE-China dacă Beijingul își menține sancțiunile

Parlamentul European exclude să examineze acordul UE-China privind investițiile dacă Beijingul menține contra-sancțiunile adoptate împotriva unor personalități europene, printre care și eurodeputați, transmit joi Reuters și AFP, potrivit Agerpres.

Parlamentul European ''subordonează ridicării sancțiunilor de către China examinarea acordului asupra investițiilor'', indică o rezoluție adoptată joi cu 599 de voturi pentru, 30 de voturi contra și 58 de abțineri.

În luna martie, China a adoptat sancțiuni împotriva a zece cetățeni ai Uniunii Europene și a patru entități europene, sub acuzația că au afectat grav suveranitatea și interesele chineze legate de regiunea Xinjiang.

Printre cei zece se numără europarlamentarii Reinhard Butikofer, președinte al delegației Parlamentului European pentru relațiile cu China, și Raphael Glucksmann, precum și cercetătorul german Adrian Zenz, ale cărui rapoarte despre minoritatea uigură din Xinjiang au fost criticate de Beijing.

În ultimii ani, sute de etnici uiguri, kazahi și hui au depus mărturie despre cum au fost ținuți în lagăre de prizonieri ca parte a ceea ce observatorii spun că este o campanie a guvernului chinez de asimilare cu forța a minorităților etnice.

Guvernul de la Beijing susține însă că aceste lagăre, unde se estimează că au fost închise peste 1 milion de persoane începând din 2017, sunt "centre de educație vocațională" pentru eradicarea extremismului și a terorismului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău