Parlamentul European publică primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene. Cum s-a votat în fiecare țară UE

  • 27 Mai 2019 15:35
Parlamentul European publică primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene. Cum s-a votat în fiecare țară UE

Parlamentul European publică, primele estimări ale rezultatelor alegerilor europene.

Pe site-ul https://rezultate-alegeri.eu vor disponibile primele estimări ale rezultatelor alegerilor în fiecare stat membru al Uniunii Europene. 

Parlamentul European 2019 - 2024 

Grupuri politice în Parlamentul European:

PPE - Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat)â
S&D - Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European
CRE - Grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni
ALDE&R - Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa + Renaissance + USR PLUS
GUE/NGL - Grupul Confederal al Stângii Unite Europene/Stânga Verde Nordică
Verts/ALE - Grupul Verzilor/Alianța Liberă Europeană
EFDD - Grupul Europa Libertății și Democrației Directe
ENL - Grupul Europa Națiunilor și a Libertății
NI - Deputați neafiliați
Alții - Deputați nou-aleși care nu fac parte din niciun grup politic al Parlamentului care își încheie mandatul

România. UPDATE ora 11.00. Biroul Electoral Central a făcut publice datele centralizte până luni la ora 10.23. Iată rezultatele:

PNL - 26,23%

PSD - 23,68%

USR PLUS - 20,51%

Pro România -7,01%,

UDMR - 6,07%

PMP - 5,55%.

ALDE - 4,24%

România. UPDATE ora 23.00: Rezultate strânse la alegerile europarlamentare organizate duminică în România. Potrivit Exit-pollului realizat de Curs-Avangarde, pe datele colectate la ora închiderii urnelor (21.00), PSD și PNL s-ar afla la egalitate, cu 25,7%, urmate de Alianța 2020 USR PLUS cu 23,9%. Potrivit sondajului, singurele partide care mai fac pragul electoral de 5% și trimit europarlamentari la Bruxelles sunt: Pro România 5,7%, UDMR cu 5,4% și PMP cu 5,2%.

Polonia. Partidul de guvernământ Lege și Justiție (PiS) a câștigat alegerile europene din Polonia cu circa 42,4% din voturi, în fața Coaliției Europene din care face parte și Platforma Civică a fostului premier și actual președinte al Consiliului European, Donald Tusk, care ar fi obținut circa 39,1% din voturi, conform unui sondaj la ieșirea de la urne. La mare distanță pe locul trei se regăsește partidul „Primăvara”, cu 6,6%, urmat de partidul ultraconservator și eurosceptic Konfederacja, cu 6,1%.

Spania. Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE) a câștigat alegerile europene cu 28,4% din voturi și cu un avantaj de 11 procente față de Partidul Popular (PP), conform unui sondaj la ieșirea de la urne. Socialiștii ar urma să obțină 18 mandate în Parlamentul European, în timp ce PP ar obține 11, formațiunea liberală Ciudadanos - 9, coaliția de stânga Unidas Podemos - 7 mandate, iar formațiunea de extremă-dreapta Vox - 4 mandate.

Franța. Formațiunea franceză de extremă-dreapta Adunarea Națională (Rassemblement National), condusă de Marine Le Pen, ar fi pe primul loc la alegerile europene, cu circa 24% din voturi, în fața partidului președintelui Emmanuel Macron, Republica în Marș (La Republique en Marche), care ar fi obținut între 22 și 23% din voturi, conform sondajelor la ieșirea de la urne. O surpriză a venit din partea Verzilor, care ar fi obținut un procent de peste 11% din voturi. 

Ungaria. Partidul Fidesz al premierului Viktor Orban ar urma să câștige detașat alegerile pentru Parlamentul European din Ungaria cu 56% din voturi, conform unui exit-poll citat de postul național de televiziune. Diferența față de următoarele partide este uriașă. Conform exit-poll-ului, pe următoarele poziții ar urma să se situeze socialiștii și Coaliția Democratică (de stânga), ce ar urma să primească 10% din voturi fiecare. Pe poziția a treia ar urma să se afle formațiunea naționalistă Jobbik, cu circa 9% din voturi, urmată de partidul Momentum, cu 7%.

Slovacia. Coaliția liberală pro-europeană slovacă „Progresivne Slovensko-Spolu” (PS) a câștigat alegerile europene din Slovacia, cu circa 20% din voturi, conform primelor estimări. Pe locul doi se situează Partidul Social-Democrat (SMER), aflat la guvernare, cu 15,7% din voturi. Locuri în Parlamentul European ar urma să obțină și partidul LSNS, care pledează pentru ieșirea Slovaciei din UE și are în acest sondaj 12%. Urmează creștin-democrații din KDH și liberalii din SaS, fiecare cu câte 9,6%, informează Agerpres.

Germania. Conform sondajelor efectuate la ieșirea de la urne, Blocul conservator format din Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Uniunea Creștin-Socială (CSU) a câștigat cele mai multe voturi, 28%, în alegerile pentru Parlamentul European desfășurate duminică în Germania, țara care deține cele mai multe mandate în Parlamentul European, respectiv 96 informează televiziunea germană ARD și agenția de presă Reuters. Pe poziția a doua se situează Verzii, cu 22% din voturi, care sunt urmați de Partidul Social-Democrat (SPD), cu 15,5% din voturi, Alternativa pentru Germania (AfD, extrema dreaptă) cu 10,5% din voturi, Die Linke (extrema stângă) și Partidul Liber-Democrat (FDP), cu câte 5,5% din voturi.

Austria. Partidul conservator OVP al cancelarului Sebastian Kurz este dat învingător de sondaje la alegerile de duminică pentru Parlamentul European din Austria, cu 34,5% din voturi.  Pe poziția a doua se situează Partidul Social Democrat (SPO), cu 24,1% din voturi, iar pe trei se situează Partidul Libertății (FPO), de extremă-dreapta, cu 17,5% din voturi. 

Grecia. Partidul conservator Noua Democrație a câștigat alegerile pentru Parlamentul European din Grecia, obținând 32% și 36% din voturi, conform sondajelor, fiind urmat de partidul de guvernământ Syriza, care a obținut 25%-29% din voturi.

Belgia. Sondajele la ieșirea de la urne publicate după închiderea colegiilor electorale în Belgia la ora locală 14:00 (12:00 GMT) indică o creștere a extremei drepte flamande (Vlaams Belang) în Flandra și a ecologiștilor atât flamanzi (Groen) cât și francofoni (Ecolo) în întreaga țară, informează Agerpres. 

Irlanda. Partidul proeuropean al premierului irlandez Leo Varadkar, Fine Gael, se află pe primul loc la alegerile europene desfășurate vineri în Irlanda, obținând 29% din voturi. Acest partid este urmat de conservatori (Fianna Fáil), Verzi și Independenți, care au au obținut fiecare câte 15% din voturi. Sinn Féin, aripa politică a IRA a obținut 13% din voturi.

Olanda. Partidul Laburist (PvdA)  a obținut o victorie surprinzătoare în alegerile europarlamentare desfășurate joi în Olanda, obținând 18,1% din voturi. Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) al premierului Mark Rutte s-a clasat pe locul al doilea, cu 15% din voturi. Partidul Creștin Democrat s-a clasat pe locul al treilea cu 12,3 % din voturi, iar partidul naționalist Forumul pentru Democrație al lui Thierry Baudet a obținut 11% din voturi, clasându-se pe locul 4.   

sursa: historia.ro

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
0,52
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:2,57 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău