Parlamentul European a cerut eliberarea ''imediată și necondiționată'' a lui Aleksei Navalnîi și o ''nouă abordare'' a relației UE cu Rusia

  • 30 Aprilie 2021 09:30
Parlamentul European a cerut eliberarea ''imediată și necondiționată'' a lui Aleksei Navalnîi și o ''nouă abordare'' a relației UE cu Rusia

Parlamentul European (PE) a cerut, într-o rezoluție adoptată joi, eliberarea ''imediată și necondiționată'' a opozantului rus Aleksei Navalnîi și o ''nouă abordare'' a relației UE cu Rusia, transmite agenția EFE, potrivit Agerpres.

În rezoluția adoptată cu 569 de voturi pentru, 67 împotrivă și 46 de abțineri, eurodeputații semnalează că președintele rus Vladimir Putin este ''responsabil personal'' pentru protejarea vieții lui Navalnîi, a cărui stare de sănătate s-a deteriorat în detenție deși a încetat greva foamei.

Parlamentul European mai deplânge faptul că justiția rusă consideră drept organizație ''extremistă'' fundația anticorupție condusă de Navalnîi și cere Moscovei să ''înceteze actele de hărțuire, intimidare și atacurile împotriva opoziției, societății civile'', făcând astfel referire la reprimarea protestelor pro-Navalnîi.

Cu privire la desfășurarea trupelor ruse la granița cu Ucraina, pe care Rusia a anunțat că le retrage la baze, textul rezoluției cere UE să tragă concluziile ce se impun și șefului diplomației europene Josep Borrell să pregătească un acord cu cele 27 de state membre ''privind noi acțiuni comune''.

Eurodeputații mai cer Uniunii Europene să elaboreze ''o nouă abordare'' în relațiile cu Rusia și noul regim de sancțiuni europene care vizează încălcarea drepturilor omului să aibă în vedere și corupția, la fel ca în cazul Legii Magnițki în SUA.

PE își exprimă în rezoluție și ''profunda solidaritate'' cu Republica Cehă, în urma investigației acesteia care a stabilit că Rusia se află în spatele exploziei dintr-un depozit de muniții în 2014.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:2,57 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău