Parlamentul European i-a ridicat imunitatea fostului lider catalan Puigdemont și altor doi eurodeputați catalani

  • 09 Martie 2021 12:00
Parlamentul European i-a ridicat imunitatea fostului lider catalan Puigdemont și altor doi eurodeputați catalani

Parlamentul European a votat marți pentru ridicarea imunității a trei eurodeputați separatiști catalani, printre care se numără și fostul lider al regiunii spaniole, Carles Puigdemont, urmăriți în justiție de autoritățile spaniole pentru tentativă de secesiune în 2017, transmit agențiile internaționale de presă, preluat de Agerpres.

În favoarea măsurii s-au pronunțat 400 de aleși, 248 au votat împotrivă și 45 s-au abținut, la capătul unui vot secret care a început luni, a informat legislativul european.

În afară de Puigdemont, au mai rămas fără imunitate și doi foști membri ai guvernului regional catalan, Toni Comin și Clara Ponsati. Pentru ridicarea imunității lui Comin și Ponsati s-au pronunțat 400 de eurodeputați, 247 au votat împotrivă și 42 s-au abținut, a anunțat vicepreședinta PE, Heidi Hautala, citată de EFE.

Puigdemont și Comin, autoexilați în Belgia, au devenit membri ai Parlamentului European în iunie 2019, în timp ce Ponsati, care se află în Scoția, și-a preluat oficial mandatul în ianuarie 2020, amintește Reuters.

''Votul asupra imunității noastre nu are legătură doar cu noi trei, @ClaraPonsati, @toni_comin și cu mine, în calitate de persoane. Votul de astăzi (luni - n.r.) se referă la valorile pe care le apărăm, la ideea pe care ne-o facem despre democrație și la viitorul pe care dorim să-l construim în Europa'', avertizase luni Carles Puigdemont într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Agenția de presă spaniolă notează că, deși votul a fost secret, în favoarea ridicării imunității s-au pronunțat eurodeputații din Partidul Popular European și cei mai mulți europarlamentari din grupul Socialiștilor și Democraților, liberalii din Renew Europe și Conservatorii și Reformiștii, potrivit unor surse din aceste partide, în timp ce Verzii și Stânga Unită Europeană au votat împotrivă.

Votul nu înseamnă că Puigdemont, Comin și Ponsati își pierd calitatea de eurodeputați, nici că vor fi extrădați automat în Spania, ci se traduce prin reactivarea mandatelor europene de arestare, blocate anul trecut în momentul în care cei trei și-au preluat mandatele.

Puigdemont, Comin și Ponsati intenționează să organizeze chiar marți o conferință de presă, pentru a oferi o reacție la rezultatul votului, și au lăsat să se înțeleagă că vor contesta decizia la Curtea de Justiție a UE (CJUE), însă demersul lor nu va bloca retragerea privilegiului imunității, iar mandatele europene de arestare vor putea fi reactivate, notează EFE.

În 2019, mai mulți lideri separatiști catalani au fost acuzați în Spania de aceeași infracțiune - tentativă de secesiune - și au primit condamnări de până la 13 ani de închisoare.

Guvernul spaniol a salutat marți rezultatul votului din Parlamentul European și a transmis că ''problemele Cataloniei se rezolvă în Spania''. Votul Parlamentului European ''trimite un triplu mesaj'', a apreciat într-o scurtă declarație ministrul afacerilor externe spaniol, Arancha Gonzalez Laya, unul dintre ele fiind acela că ''problemele Cataloniei se rezolvă în Spania, nu se rezolvă în Europa''.

''Aceasta este linia adoptată de guvernul catalan, de a întinde mâna forțelor politice catalane pentru a găsi o soluție prin dialog și negociere'', a insistat ea. Celelalte două mesaje ale acestui vot se referă la faptul că un eurodeputat ''nu se poate prevala de statutul său pentru a evita să compară în fața justiției naționale'' și la ''soliditatea statului de drept din Spania'', a mai spus șefa diplomației spaniole.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău