Parlamentul European i-a ales pe cei 14 vicepreședinți ai instituției

  • 19 Ianuarie 2022 10:50
Parlamentul European i-a ales pe cei 14 vicepreședinți ai instituției

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, i-a ales marți pe cei 14 vicepreședinți ai săi pentru cea de-a doua jumătate a actualului mandat legislativ, indică un comunicat al legislativului european, transmite Agerpres.

Nouă vicepreședinți au fost aleși în primul tur, trei în al doilea tur și doi în ultimul tur.

În ordinea numărului de voturi obținute, noii vicepreședinți ai Parlamentului European sunt Othmar Karas (PPE, Austria), Pina Picierno (S&D, Italia), Pedro Silva Pereira (S&D, Portugalia), Ewa Kopacz (PPE, Polonia), Eva Kaili (S&D, Grecia), Evelyn Regner (S&D, Austria), Rainer Wieland (PPE, Germania), Katarina Barley (S&D, Germania), Dita Charanzova (Renew Europe, Cehia), Michal Simecka (Renew Europe, Slovacia), Nicola Beer (Renew Europe, Germania), Roberts Zile (ECR, Letonia), Dimitrios Papadimoulis (Stânga, Grecia) și Heidi Hautala (Verzi, Finlanda).

În conformitate cu articolul 15 din Regulamentul de procedură al PE, candidații pentru funcțiile de vicepreședinte sunt numiți pe aceeași bază ca și pentru președinte - adică fie de către un grup politic, fie de către un grup de deputați care atinge pragul redus (1/20 dintre deputați).

Cei 14 vicepreședinți sunt aleși printr-un singur tur de scrutin, cu majoritatea absolută a voturilor exprimate. Dacă nu sunt ocupate toate cele 14 poziții în primul tur de scrutin, se organizează un al doilea tur de scrutin pentru locurile rămase, în aceleași condiții. În cazul în care este necesar un al treilea vot pentru finalizarea procesului, este suficientă o majoritate simplă. Chestorii sunt aleși în același mod.

Vicepreședinții și chestorii, împreună cu președintele, fac parte din Biroul Parlamentului. Biroul PE stabilește norme pentru buna funcționare a Parlamentului. Printre alte sarcini, acesta elaborează proiectul preliminar de buget al Parlamentului și decide cu privire la chestiuni administrative, de personal și organizatorice.

Pe lângă rolul lor în cadrul Biroului, vicepreședinții îl pot înlocui pe președinte, inclusiv în ceea ce privește prezidarea dezbaterilor în plen și reprezentarea Parlamentului în cadrul unor ceremonii sau acte specifice, atunci când este necesar. Chestorii se ocupă de chestiuni administrative care îi afectează în mod direct pe eurodeputații și sunt membri ai Biroului în calitate de consilieri.

La alegerea membrilor Biroului PE, grupurile politice urmăresc să se asigure că vicepreședinții și chestorii reflectă în linii mari componența numerică a grupurilor și iau în considerare rezultatele votului în urma alegerii președintelui. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău