Parlamentul European i-a acordat Premiul Saharov în 2021 disidentului rus Alexei Navalnîi
-
20 Octombrie 2021 17:01
Opozantul rus Alexei Navalnîi este laureatul premiului Saharov a fost declarat miercuri laureatul din 2021 al premiului Saharov pentru libertatea de gândire al Parlamentului European pentru eforturile sale de a lupta împotriva modului discreționar de a guverna al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit unui comunicat de presă al Parlamentului European, scrie DIGI24.
În vârstă de 45 de ani, Alexei Navalnîi ispășește o condamnare la 2 ani și jumătate de închisoare pentru încălcarea termenilor unei sentințe cu suspendare, condamnare despre care disidentul rus spune că este fabricată de Kremlin. În august 2020 Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok, un agent neurotoxic de tip militar, notează sursa citată.
Drept răspuns acestei situații, UE a impus sancțiuni împotriva unor oficiali ruși din cauza otrăvirii lui Navalnîi și a încarcerării sale.
Moscova a negat orice implicare în otrăvirea disidentului rus și a acuzat blocul comunitar de amestec în afacerile sale interne, transmite Agerpres.
Cel mai mare grup din Parlamentul European, grupul Partidul Popular European, a anunțat câștigătorul premiului pe Twitter.
„Navalnîi a militat în mod consecvent împotriva corupției regimului lui Vladimir Putin și, prin intermediul conturilor sale de pe platformele sociale și al campaniilor sale politice, Navalnîi a contribuit la expunerea abuzurilor și la mobilizarea sprijinului a milioane de persoane din întreaga Rusie. Pentru aceasta, el a fost otrăvit și aruncat în închisoare. Prin acordarea Premiului Saharov lui Alexei Navalnîi, recunoaștem curajul său personal imens și reiterăm sprijinul ferm al Parlamentului European pentru eliberarea sa imediată”, a declarat Președintele Parlamentului, David Sassoli.
La rândul său, vicepreședinta Parlamentului European, Heidi Hautala, a declarat că „anul acesta, Premiul Saharov pentru libertatea de gândire a fost decernat unui militant al schimbării”.
„Alexei Navalnîi a dat dovadă de un mare curaj în încercările sale de a restabili libertatea de alegere a poporului rus. A luptat mulți ani pentru drepturile omului și libertățile fundamentale în țara sa. Acest lucru l-a costat libertatea și aproape viața. În numele Parlamentului European, solicit eliberarea imediată și necondiționată a acestuia”, a mai spus Hautala.
De asemenea, Parlamentul European a onorat miercuri și un grup de femei afgane „care au luptat vehement pentru egalitate și drepturile omului în țara lor și care au fost nominalizate pentru Premiul Saharov”.
„Am ales să onorăm curajul acestor femei, acestea fiind printre primele victime ale încălcărilor celor mai elementare drepturi și libertăți după ce talibanii au preluat controlul asupra Afganistanului”, a mai spus Heidi Hautala.
Printre precedenții câștigători ai premiului Saharov pentru libertatea de gândire, în valoare de 50.000 de euro, se află președintele sud-african Nelson Mandela, opoziția democratică din Venezuela, dar și activista pentru educație din Pakistan, Malala Yousafzai.