Parlamentul European cere o evaluare a trecerii la ora de vară

  • 09 Februarie 2018 09:53
Parlamentul European cere o evaluare a trecerii la ora de vară

O rezoluție care urmărește să pună capăt schimbării de oră în țările membre a obținut joi o majoritate de 384 de voturi din 549 de eurodeputati prezenți. Dar Comisia va mai trebui să convingă statele membre, potrivit Le Figaro, citat de Rador.

Votul ar putea schimba viață a aproape 510 milioane de europeni și a 67 de milioane de francezi. Deputații din Parlamentul European s-au pronunțat joi la prânz pentru o rezoluție care urmărește să pună capăt schimbării de oră în țările membre. Votul a avut o majoritate de 384 de voturi din 549 de eurodeputati participanți la vot. Textul, susținut de 70 de deputați "cronofili" a fost inspirat de inițiative și petiții civice. Aceste organizații, ca Asociația împotriva dublei ore de vară (ACHED), denunță schimbările de oră și efectele lor nocive asupra sănătății și consideră discutabile economiile de energie realizate în acest fel.

Ora de iarnă ar putea astfel deveni oră de referință în toate cele 12 luni ale anului. Dar măsura nu va fi efectivă imediat. Comisia Europeană mai trebuie să convingă cele 28 de state membre să aplice rezoluția.

Franța, convertită sub VGE

Schimbarea orei a fost adoptată în mai multe țări imediat după șocul petrolier din 1973-1974. Franța a adoptat-o în 1976, sub președinția lui Valery Giscard d'Estaing.

Obiectivul trecerii la ora de vară era să se facă economii la iluminat, făcând să coincidă orarul de activitate cu orele de lumina solară pentru a limită necesitatea iluminatului artificial. De atunci, Bruxelles a decis să armonizeze datele schimbării orei, pentru a ușura transporturile, comunicațiile și comerțul în cadrul Uniunii. Astfel, din 1998, în toate statele membre, trecerea la ora de vară are loc în ultima duminică din martie la ora 2 dimineața și trecerea la ora de iarnă, în ultima duminică din octombrie la ora 3 dimineața. Fiecare țară este liberă să renunțe la schimbarea orei cu condiția de a anunța celelalte membre cu mai mulți ani înainte.

Economiile realizate ar fi minime, sub 0,1%. La sfârșitul anilor 2000, Franța economisea doar 440 GWh, adică un consum echivalent cu iluminarea timp de un an a unui oraș de 800.000 de locuitori, ca Marsilia. Odată cu optimizarea iluminatului public, câștigul a scăzut la 351 GWh în ultimii ani. Efectele asupra sănătății, scoase în evidența de detractorii orei de vară, nu sunt clare. În 2015, Comisia Europeană a recunoscut chiar "posibile probleme de sănătate". Schimbarea orei perturbă ceasul nostru intern, dar adaptarea este, în principiu, foarte rapidă.

Rămâne faptul că Siguranța rutieră înregistrează un vârf de accidente între orele 17 și 19 în zilele următoare ultimei duminici din martie și celei din octombrie.

Sursa: Hotnews.ro

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
2,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
3
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău