Parlamentul European cere ca regimul Lukashenko să fie adus în fața Curții Internaționale de Justiție
-
08 Octombrie 2021 11:03
Parlamentul European își exprimă solidaritatea puternică cu țările UE afectate de atacurile hibride din Belarus, solicitând în același timp ca regimul Lukashenko să fie adus în fața justiției, informează un comunicat.
Într-o rezoluție adoptată joi, Parlamentul își exprimă solidaritatea puternică cu Lituania, Polonia și Letonia, precum și cu alte țări UE vizate recent de încercările regimului belarus de a direcționa un număr substanțial de migranți și refugiați către frontierele externe ale UE – având ca rezultat reținerea a sute de persoane după ce au trecut ilegal în UE și chiar moartea unor persoane.
Deputații europeni subliniază că actualele treceri ilegale ale migranților în UE, sponsorizate de statul belarus, împreună cu o campanie de dezinformare, reprezintă o formă de război hibrid menit să intimideze și să destabilizeze Uniunea Europeană.
Ei afirmă că atât instituțiile UE, cât și statele membre trebuie să abordeze de urgență criza multidimensională de la frontiera cu Belarus, pentru a ajuta migranții blocați acolo și pentru a le oferi sprijinul necesar.
Cazul Belarusului la Curtea Internațională de Justiție
În rezoluție, Parlamentul subliniază, de asemenea, necesitatea de a lua în considerare posibilitatea de a aduce cazul Belarusului la Curtea Internațională de Justiție pentru crimele comise pe scară largă împotriva cetățenilor țării de către regimul dictatorului ilegitim Aleksandr Lukashenko. Acest lucru ar trebui făcut pe baza încălcărilor Convenției de la Chicago, Convenției de la Montreal și Convenției ONU împotriva Torturii săvârșite de statul belarus, potrivit textului.
De asemenea, deputații europeni continuă să condamne „represiunea, tortura și maltratarea poporului pașnic din Belarus”, care nu s-a încheiat de când au izbucnit protestele publice în urma alegerilor prezidențiale frauduloase din august 2020.
Sunt necesare mai multe sancțiuni din partea UE
În plus, rezoluția regretă faptul că sancțiunile economice impuse de UE nu au avut decât un efect parțial asupra regimului Lukashenko. Prin urmare, rezoluția îndeamnă țările UE să consolideze în continuare sancțiunile economice specifice, concentrându-se asupra sectoarelor cheie din Belarus, și să avanseze urgent cu un al cincilea pachet de sancțiuni împotriva persoanelor și entităților belaruse implicate în represiunea fără sfârșit.
Deputații europeni solicită, de asemenea, un sprijin fără echivoc pentru opoziția democratică din Belarus în organizarea de alegeri libere și corecte, sub monitorizare internațională. Ei condamnă, de asemenea, relațiile continue dintre Aleksandr Lukashenko și președintele rus Vladimir Putin și reiterează urgența expunerii sprijinului Rusiei pentru represiunea brutală a lui Lukașenko asupra poporului din Belarus, precum și implicarea sa în acțiunile hibride împotriva UE.
Textul a fost adoptat cu 506 voturi pentru, 29 împotrivă și 139 de abțineri.