Parlamentul ar putea discuta săptămâna viitoare modificarea Constituției

  • 17 Noiembrie 2016 16:01
Parlamentul ar putea discuta săptămâna viitoare modificarea Constituției

Deputații au decis să includă pe ordinea de zi a uneia dintre ședințele Legislativului din următoarea săptămână proiectul de lege cu privire la modificarea Constituția privind procedura de numire a procurorului general.

Decizia a fost luată după ce șeful fracțiunii liberal-democraților, Tudor Deliu, a amintit că pe 3 noiembrie a expirat termenul de șase luni de la depunerea proiectului, documentul are avizul Curții Constituționale, iar procesul de alegere a noului procuror general a demarat deja, scrie anticoruptie.md

Inițial, membrii Comisiei juridice pentru numiri și imunități au încercat să se eschiveze de la examinarea proiectului, precizând că documentul nu are încă avizele tuturor comisiilor parlamentare. „La moment, în Comisia juridică nu există toate avizele comisiilor permanente. Mi se pare că una sau două comisii încă nu au prezentat aceste avize. Din acest motiv, nu avem un raport cu privire la acest proiect. Din momentul în care vom avea aceste avize, îl vom introduce pe ordinea de zi ca să-l examinăm”, a spus vicepreședintele Comisiei juridice pentru numiri și imunități, Anatol Zagorodnîi. La acest moment, lipsește doar avizul Comisiei economie, buget și finanțe și al Comisiei juridice pentru numiri și imunități.

„Parlamentul trebuie să includă acest subiect pe ordinea de zi, pentru a fi modificată Constituția, astfel ca următorul procuror general să fie numit în conformitate cu prevederile Legii cu privire la procuratură”, a insistat deputatul Tudor Deliu, amintind că procedura de alegere a viitorului procuror general a fost deja inițiată de Consiliul Superior al Procurorilor.

Într-un final, deputații au convenit să includă proiectul în ordinea de zi a uneia dintre ședințele Parlamentului de săptămâna viitoare. „Cel mai probabil, va fi inclusă pe ordinea de zi a ședinței din 24 noiembrie. Teoretic, avem la dispoziție un an pentru a adopta aceste modificări, dar procesul de alegere a noului procuror general a demarat”, a declarat Deliu pentru portalul Anticoruptie.

Potrivit noii Legi a procuraturii, procurorul general urmează să fie numit de către șeful statului, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor. Desemnarea candidatului este precedată de un concurs public. În cazul în care șeful statului respinge candidatul propus de CSP, Consiliul poate propune repetat aceeași persoană, cu votul a 2/3 din membrii CSP și în acest caz președintele este obligat să semneze decretul de numire. Pentru ca această normă să intre în vigoare este necesară modificarea Constituției.

Pe 22 septembrie, Consiliul Superior al Procurorilor a anunțat concurs de selectare a candidatului pentru funcția de procuror general. Funcția a rămas vacantă după ce fostul șef al Procuraturii Generale, Corneliu Gurin, și-a dat demisia în februarie 2016.

În concursul pentru funcția de procuror general s-au înscris șase candidați. Este vorba despre actualul procuror general interimar Eduard Harunjen, adjuncții procurorului general Iurie Garaba și Igor Serbinov, procurorul municipiului Chișinău, Igor Popa, șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, dar și Ruslan Cașu de la Procuratura sectorului Ciocana.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:89 %
Vint:2,57 m/s
Tue
18
Wed
18
Thu
19
Fri
20
Sat
19
Arhivă Radio Chișinău