Parlamentul a votat pentru denunțarea acordurilor privind activitatea Teleradiocompaniei „MIR”. Replici tăioase între deputații BCS și PAS
-
28 Aprilie 2023 12:36
Acordurile privind crearea și activitatea Teleradiocompaniei Interstatale „MIR” a fost denunțat. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat de 55 de deputați, astăzi, 28 aprilie. Dezbaterea proiectului s-a lăsat cu replici tăioase între deputații BCS și PAS, transmite Radio Chișinău.
Potrivit documentului, se urmărește scopul de a proteja spațiul audiovizual național și de a asigura securitatea informațională, ținând cont actuală regională și pericolul la adresa securității naționale, cauzat de agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei.
Socialistul Vasile Bolea s-a arătat nemulțumit de acest proiect menționând că avem multe posturi TV de peste hotare și că nu trebuie activitatea Teleradiocompaniei „MIR”, nu trebuie întreruptă.
„Unde vom furniza știri despre R. Moldova peste hotare? Înțeleg că vreți să ne debarasăm de orice vreți, dar ce propunem în loc”, a întrebat Bolea.
Deputata BCS Adela Răileanu l-a întrebat pe secretarul general al Guvernului, Artur Mija care a prezentat proiectul, cum vor afla telespectatorii de peste hotare despre evenimentele din R. Moldova.
„Transmisiunile în direct la MIR a Zilei Independenței, a Festivalului Mărților, „Invită Maria Bieșu”, evenimente care erau urmărite de milioane de telespectatori, au știrbit cumva din identitatea țării noastre”, a spus Răileanu.
În replică Artur Mija că politica editorială a MIR nu e obiectivă.
Deputatul PAS, Dan Perciun le-a reproșat deputaților BCS că continuă să apere un stat agresor.
„Ca de obicei constatăm caracterul profund antinațional și ipocrit al colegilor noștri, statutul lor de mancurți desăvârșiți care de fiecare dată își bat capul pentru interesele Rusiei. Sunt o rușine pentru noțiunea de patriotism față de această țară. Continuă să apere un stat agresor. Redactorul acestei televiziuni a fost decorat de Putin la un an da la războiul din Ucraina. Dacă voi considerați că o asemenea TV poate fi imparțială, sunteți sau proști, ipocriți sau niște trădători”, a menționat Perciune.
Și Lilian Carp, deputat PAS a venit cu o replică pentru colegii din legislativ.
„Dacă spuneți că MIR face reportaje doar despre pace, amintiți-vă cum făcea reportaje despre referedumul din Găgăuzia. Nu încercați să construim „ruskii mir” în Moldova. Noi ne dorim o societate democratică”, a declarat Carp.
„În perioada anilor 2000 – 2022, din bugetul de stat către reprezentanța din Moldova a companiei „MIR” au fost achitate mijloace financiare în valoare de 40,3 milioane lei. Denunțarea de participare a țării noastre la activitatea companiei „MIR” va contribui la economisirea de resurse financiare și, probabil, mult mai important, va reafirma angajamentul Republicii Moldova de a proteja spațiul informațional național și regional”, a precizat secretarul general al Guvernului, Artur Mija.
De menționat că „MIR” este o structură media a Comunității Statelor Independente (CSI) și fondatoarea posturilor de televiziune „Mir TV” și „Mir 24”, care nu deține licență de emisie eliberată de Consiliul Audiovizualului și, respectiv, nu este furnizor de servicii media aflat sub jurisdicția Republicii Moldova. Mai mult, în prezent, retransmiterea acestor posturi TV este suspendată pe perioada stării de urgență, după emiterea unei dispoziții în acest sens de Comisia pentru Situații Excepționale. Potrivit documentului, pe perioada țării de urgență, în Republica Moldova este interzisă difuzarea sau retransmisia programelor produse în statele care nu au ratificat Convenția Europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu anumite excepții.