Parlamentul a votat în prima lectură câteva proiecte de legi cu referire la organizarea judecătorească și la o serie de reglementări ce țin de statutul judecătorilor

  • 24 Martie 2022 13:02
Parlamentul a votat în prima lectură câteva proiecte de legi cu referire la organizarea judecătorească și la o serie de reglementări ce țin de statutul judecătorilor

Cu 57 de voturi, Parlamentul a votat, în prima lectură, câteva proiecte de legi cu referire la organizarea judecătorească și la o serie de reglementări ce țin de statutul judecătorilor. Modificările sunt operate în vederea sincronizării cadrului legal cu amendamentele constituționale referitoare la sistemul judecătoresc, care au fost adoptate în toamna anului trecut, transmite Radio Chișinău.

Proiectele votate de Parlament prevăd, între altele, excluderea termenului de cinci ani la numirea inițială a judecătorilor în funcție. Ei vor fi numiți de șeful statului la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Proiectul propune ca magistrații să beneficieze doar de imunitate funcțională. La fel, se simplifică procedura de numire a președinților, vicepreședinților instanțelor de judecată de toate nivelurile.

Alte prevederi importante se referă la modul de numire a conducerii și membrilor CSM, a punctat în plen secretarul de stat al Ministerului Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.

„Componența CSM va fi alcătuită din 12 membri, dintre care șase judecători și șase non-judecători. Membrii non-judecători vor fi aleși de către Parlament în baza unor criterii prestabilite. Mărirea duratei mandatului de membru al CSM va fi mărită de la patru la șase ani însă cu imposibilitatea de a fi prelungită. În ceea ce privește mandatul președintelui CSM, acesta este statuat o dată la trei ani cu posibilitatea de prelungire, dar nu mai mult de două ori consecutiv.”

De cealaltă parte, opoziția propune ca funcția președintelui CSM să fie statuată o dată la doi ani și sugerează definirea mai clară a termenelor mandatelor celor 12 viitori membri. Deputatul socialist, Maxim Levedinschi:

„Dacă noi acum îi alegem pe șase ani de zile, peste șase nici unul dintre ei nu vor mai putea candida. Respectiv, va fi o ruptură în memoria instituțională. Dacă noi alegem acum, să scriem expres în lege că doar prima dată, iar în continuare indicăm – câte șase ani. Dar prima dată stabilim că doi profesori și doi judecători sunt aleși pe un mandat de doi ani. Doi vor fi aleși pentru patru ani și doi pentru șase. În continuare, la fiecare doi de zile se vor schimba câte patru persoane, dar nu toate 12.”

Noile prevederi ar urma să intre în vigoare din de la începutul lunii viitoare.

Precizăm că membrii Comisiei parlamentare juridice, numiri și imunități au aprobat joi Regulamentul pentru concursul de selectare a candidaților la funcția de membru al CSM din partea Parlamentului. Acesta se va desfășura până la 20 aprilie, după care lista candidaților va fi transmisă comisiei de evaluare, iar ulterior Parlamentului pentru aprobare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău