Parlamentul a respins raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului

  • 11 Noiembrie 2021 15:24
Parlamentul a respins raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului

Parlamentul a respins astăzi raportul anual de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2020 cu 55 de voturi ale deputaților PAS. În conformitate cu noile reglementări, respingerea raportului atrage după sine demiterea membrilor autorității de reglementare în domeniul serviciilor media audiovizuale. Subiectul a provocat discuții îndelungate în plenul Parlamentului. 

Parlamentul a audiat raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2020, după ce cu o zi mai devreme acesta a fost discutat în comisia de specialitate, dar în lipsa membrilor CA, care au invocat faptul că sunt în autoizolare. Raportul a fost prezentat în plen de președinta Consiliului, Ala Ursu-Antoci, care a menționat că instituția a depus toate eforturile pentru a-și realiza misiunea.

Subiectul a provocat însă dezbateri de mai bine de o oră în Parlament, timp în care deputații majorității parlamentare au adus acuzații membrilor Consiliului Audiovizualului că nu au respectat prevederile legislației, nu au făcut suficient pentru protejarea spațiului audiovizual național, nu au contribuit la dezvoltarea pluralismului, au admis și nu au penalizat suficient dezinformarea și manipularea, în special în campaniile electorale. Președinta Comisiei parlamentare de specialitate, Liliana Nicolaescu-Onofrei

Deputații PAS i-au acuzat pe unii membri ai CA și personal pe președinta instituției de partizanat politic, ultima devenind membră a autorității de reglementare din funcția de consilieră a fracțiunii Partidului Socialiștilor, iar aceasta a amenințat cu judecata. Opoziția a declarat că prin examinarea raportului se urmărește de fapt demiterea membrilor Consiliului Audiovizualului. 

Amintim că anterior societatea civilă a adus în mod repetat critici asupra activității Consiliului Audiovizualului pe care l-au acuzat de ineficiență și partizanat politic. În conformitate cu noile modificări la Codul serviciilor media audiovizuale, intrate în vigoare săptămâna trecută, respingerea de către Parlament a raportului anual de activitate atrage după sine demiterea de drept a membrilor Consiliului Audiovizualului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
3,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:1,54 m/s
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Tue
12
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău