Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova pentru 60 de zile în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei

  • 24 Februarie 2022 20:57
Parlamentul a declarat stare de urgență pe întreg teritoriul R.Moldova pentru 60 de zile în legătură cu atacul Rusiei asupra Ucrainei

Parlamentul a declarat astăzi în unanimitate, la solicitarea Guvernului, stare de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, pe o perioadă de 60 de zile, în legătură cu războiul din Ucraina, provocat de Federația Rusă.

Premierul Natalia Gavriliță, care a prezentat proiectul în plenul Legislativului, a declarat că principala provocare pentru Republica Moldova este fluxul mare de refugiați din Ucraina, până în seara zilei de joi fiind înregistrate peste 6.000 de persoane, iar numărul acestora va crește.

Pe perioada stării de urgență Comisia pentru Situații Excepționale va emite dispoziții în vederea unor măsuri precum instituirea unui regim special de traversare a hotarelor Republicii Moldova, stabilirea unui regim special de utilizare a spațiului aerian, expulzarea persoanelor a căror prezență poate afecta securitatea statului, evacuarea cetățenilor din zonele ce reprezintă pericole pentru viață și asigurarea acestora cu un loc de trai, interzicerea desfășurării manifestărilor publice, dispunerea, la necesitate, a raționalizării consumului de alimente și produse energetice, etc.

Natalia Gavriliță a precizat că „instituțiile statului funcționează în regim normal, iar aprovizionarea cu alimente și alte produse de primă necesitate nu este periclitată”.

Fiind întrebată de deputați de ce este declarată stare de urgență pentru o perioadă atât de lungă, premierul a menționat că situația din Ucraina este incertă și nu se știe cât vor dura acțiunile militare.

Solicitarea Guvernului a provocat mai puține dezbateri decât în alte situații în care în Republica Moldova a fost declarată stare de urgență, iar opoziția s-a oferit să contribuie la eforturile de depășire a provocărilor cu care se va confrunta Republica Moldova în această perioadă.

Amintim că astăzi a fost convocat și Consiliul Suprem de Securitate la care a fost examinată situația creată în urma războiului din Ucraina, a fost închis spațiul aerian al Republicii Moldova, iar Serviciul de Informații și Securitate a stabilit cod galben de alertă teroristă pe întreg teritoriul țării. Ministerul Afacerilor Interne a dispus crearea, în Palanca și Ocnița, a Centrelor provizorii pentru cetățenii străini, care traversează frontiera de stat a Republicii Moldova. Potrivit Ministerului, peste 100 de cetățeni ucraineni au cerut deja azil politic în Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
16,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:2,06 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
11
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău