Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023

  • 11 Aprilie 14:00
Parlamentul a aprobat raportul de activitate al CA pentru anul 2023

Cu vot majoritar, Parlamentul a aprobat astăzi raportul de activitate al Consiliului Audiovizualului pentru anul 2023. Conform datelor prezentate de către președinta CA, Liliana Vițu-Eșanu, de la tribuna Legislativului, anul trecut au fost aplicate circa 370 de sancțiuni cu amenzi în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei pentru încălcări ale legislației audiovizuale. Opoziția a venit cu critici la adresa Consiliului, subliniind că acționează la comandă politică și amintind despre suspendarea licențelor unor posturi de televiziune, transmite Radio Chișinău.

Raportul prezentat de președinta Consiliului Audiovizualului, Liliana Vițu-Eșanu, arată că o jumătate din serviciile media audiovizuale active din Rep. Moldova nu au destul conținut local, după cum o cere legislația. 

La fel, șefa CA a precizat că distribuitorii de servicii media care au retransmis postul de televiziune „Союз”, ce difuza știri din Federația Rusă cu mesaje de susținere a invaziei militare asupra Ucrainei, au fost sancționați și ulterior ei au exclus din oferta lor acest canal.

„În UTA Găgăuzia a fost documentată, în cadrul acțiunilor de control ale CA, activitatea fără actele permisive desfășurată de două companii. Acestea retransmit programe audiovizuale cu conținut informativ și informativ-analitic din Federația Rusă și Belarus, precum și serviciul media de televiziune ”первый народный” fără licență de emisie eliberată de autoritatea de reglementare. CA a aplicat în două rânduri sancțiunile prevăzute de legislație și a sesizat autoritățile statului în această privință”, a declarat Liliana Vițu.

Liliana Vițu-Eșanu a comunicat că pe parcursul anului trecut autoritatea de reglementare în domeniu a aplicat amenzi în valoare totală de peste 3,1 milioane de lei, față de circa 450 de sancțiuni acordate în anul 2022, când amenzile au fost de 2,3 milioane de lei.

Deputata blocului comunist-socialist, Diana Caraman, a venit cu acuzații la adresa Consiliului Audiovizual, subliniind că este o instituție politizată.

„Spuneți-mi, vă rog, având în vedere faptul că în Rep. Moldova au fost închise 13 televiziuni, în ce măsură este respectat principul pluralismului de opinie? Mai mut, au fost închise acele televiziuni care aveau o alternativă de opinii față de posturile celelalte care astăzi laudă toate acțiunile guvernării”, a delcarat Caraman.

Președinta CA a respins acuzațiile precum că instituția pe care o conduce ar fi politizată. Liliana Vițu-Eșanu a subliniat că un număr mare de servii media nu înseamnă neapărat o piață diversă și pluralistă.

În Rep. Moldova astăzi sunt active 41 de televiziuni. În ceastă listă sunt posturi variate, cu o politică editorială variată, diversă…”, precizează Vițu.

În același timp, președinta Comisiei parlamentare cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media, deputata PAS, Liliana Nicolaescu-Onofrei, a lăudat activitatea Consiliului, apreciind munca membrilor săi.

 „Eu totuși consider de datoria mea să exprim respectele noastre și aprecierea pentru întreaga muncă depusă de către CA”, a afirmat Onofrei.

Conform raportului prezentat, numărul litigiilor la care a fost parte CA a crescut anul trecut ajungând la 123. Toate deciziile emise în perioada de referință au fost în favoarea Consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:4,12 m/s
Thu
17
Fri
17
Sat
15
Sun
16
Mon
17
Arhivă Radio Chișinău