Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență

  • 02 Februarie 2023 15:34
Parlamentul a aprobat prelungirea stării de urgență

Starea de urgență a fost prelungită astăzi pe întreg teritoriul Rep. Moldova pentru încă 60 de zile, ca urmare a amenințărilor persistente la adresa securității naționale. Propunerea Guvernului, argumentată de premierul Natalia Gavriliță în fața deputaților, a fost votată de majoritatea parlamentară, în timp ce opoziția a părăsit sala de ședințe în semn de protest, transmite Radio Chișinău.

La aproape un an de la declanșarea războiului de agresiune al Federației Ruse asupra Ucrainei, riscurile în adresa securității Rep. Moldova au rămas aceleași a menționat premierul Natalia Gavrilița în fața deputaților.

Șefa Executivului a enumerat o serie de acțiuni pe care autoritățile au reușit să le întreprindă de atunci pentru a face față multiplelor crize. Printre acestea gestionarea crizei umanitare cauzate de fluxul de refugiați, asigurarea cu resurse energetice după distrugerea de către armata rusă a infrastructurii energetice ucrainene, și  întreruperea importului de curent din Ucraina, dar și în urma reducerii cu 60 la sută a livrărilor de gaze rusești. Acordarea compensațiilor la servicii, procurarea și distribuirea lemnelor pentru oameni au fost de asemenea posibile ca urmare a stării de urgență, potrivit Nataliei Gavrilița.

”Instituind starea de urgență, ne-a permis să intervenim rapid ori de câte ori a fost nevoie pentru a gestiona provocările, fără precedent de care nicio guvernare nu s-au mai ciocnit până acum: criza energetică și întreruperea lanțurilor logistice,  care au afectat siguranța alimentară și au dus la creșterea prețurilor; amenințările la adresa securității și ordinii publice, propaganda agresivă de susținere a războiului. Din păcate astăzi, la un an de la declanșarea războiului riscurile pentru Rep. Moldova au rămas aceleași”, a spus Natalia Gavrilița.

Deputații din opoziția socialist-comunistă au cerut scoaterea subiectului de pe ordinea de zi și după eșecul tentativei, au părăsit sala de ședințe în semn de protest. Singurul rămas în sală, deputatul transfug, Gaik Vartanian, care a fost dat afară de la socialiști după ce s-a alăturat partidului primarului ex-socialist, Ivan Ceban, a criticat decizia de prelungire a stării de urgență. El a declarat că nu vede utilitatea acestui lucru în condițiile în care situația este calmă în Rep. Moldova iar problemele de aprovizionare cu resurse energetice s-au rezolvat.

Președintele Comisiei securitate națională și ordine publică, Lilian Carp , l-a acuzat pe acesta și pe deputații din întreaga opoziție de ignoranță în condițiile în care amenințările din partea Kremlinului la adresa Rep. Moldova se intensifică.

”Păcat că în aceste zile când Lavrov declară că Rep. Moldova este următoarea după Ucraina, nu încercați să vedeți acest lucru, vă faceți orbi. Faptul că Rep. Moldova se află sub un risc iminent a unui război hibrid din partea Rusiei, nu vedeți. Nu e nimeni fericit de faptul că trebuie să prelungim starea de urgență. Dar noi trebuie să înțelegem contextul în care se iau aceste decizii. Din păcate avem însă un război la hotar,  a cărui capăt nu se vede. Curatorii de la Moscova își intensifică activitatea și toți agenți care îi au pe aici”, a declarat Lilian Carp.

Instituită pe 24 februarie anul trecut, odată cu izbucnirea războiului în Ucraina, starea de urgență în Rep. Moldova a fost prelungită de mai multe ori, de regulă, pe termene de câte două luni.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău