Parlamentul a aprobat în prima lectură un set de modificări legislative pentru combaterea corupției electorale
-
19 Decembrie 15:07
Parlamentul a aprobat astăzi în prima lectură un set de modificări legislative care au drept scop combaterea corupției electorale. Este vorba de amendarea legislației penale și contravenționale, inclusiv prin reducerea termenelor de examinare a dosarelor, dar și a legislației electorale și a celei audiovizuale, transmite Radio Chișinău.
Scopul principal al proiectului vizează combaterea eficientă a fenomenului corupției electorale prin amendarea mai multor acte normative cu reglementări relevante în acest sens, a subliniat șeful Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp.
„Principalele intervenții legislative se referă la agravarea răspunderii penale pentru coruperea electorală sau falsificarea rezultatelor votării, instituirea temeiului suplimentar pentru efectuarea măsurilor speciale de investigație în afara procesului penal în cazul fenomenului corupției electorale, operararea modificărilor la codurile de procedură penală în scopul eficientizării examinării cauzelor privind infracțiunile de corupție, amendarea Codului Contravențional, a Codului Electoral și a Codului Serviciilor Media Audiovizuale”, a declarat Lilian Carp.
De asemenea, proiectul de lege urmărește prioritizarea dosarelor de corupție electorală prin urgentarea examinării acestora, a declarat deputatul PAS, Igor Chiriac.
Astfel, instanțele de judecată nu vor putea examina alte categorii de cauze până la pronunțarea unei hotărâri în dosarele de corupere electorală, precizează deputatul.
„Se propun modificări în Codul de procedură penală, astfel că cazurile de corupere electorală și cele conexe să fie examinate într-o perioadă restrânsă. Aceste cazuri vor fi examinate într-o perioadă de până la 4 luni de zile la faza de urmărire penală, după care se stabilește o perioadă de 3 luni de zile la faza de judecare în fond și până la 2 luni de zile în instanța de apel”, a menționat Igor Chiriac.
Inițiativa legislativă urmărește prioritizarea examinării dosarelor de corupție electorală și cuprinde modificări la Codul electoral, Codul contravențional, Codul de procedură penală, Codul serviciilor media audiovizuale, Legea privind partidele politice, Legea privind contracararea activității extremiste și Legea privind activitatea specială de investigații.