Parlamentul a aprobat două proiecte de lege cu privire la împrumutul de la FMI
-
17 Noiembrie 2016 14:10
Parlamentul a aprobat joi, 17 noiembrie, în lectură finală două proiecte de lege care dau undă verde la 95 de milioane de euro, bani oferiți Republicii Moldova de Fondul Monetar Internațional.
Totodată documentele stabilesc dobânda, dar și perioada de întoarcere a creditelor oferite, bani ce urmează a fi folosiți pentru acoperirea deficitului bugetar.
Prin intermediul mecanismului de finanțare extinsă Republica Moldova urmează să se împrumute de la FMI cu 39 de milioane de euro, dintre care 22 de milioane (17,7 milioane de Drepturi Speciale de Tragere) până la finele acestui an. Parlamentul a stabilit că suma urmează a fi rambursată în 12 tranșe egale, la o dobânda egală cu rata de bază la DST. De asemenea se va aplica un comision de angajament egal cu 0,15% anual, dar și taxa de deservire anuală, egală cu 0,5% din suma totală. Perioada de debursare va constitui 3 ani, iar maturitatea împrumutului este de 10 ani.
Mecanismul extins de creditare a fost stabilit în mărime de 52 de milioane de euro. Dobânda percepută va fi de 0% până în anul 2018, iar după expirarea acestei perioade, nivelul acesteia va fi examinat la fiecare doi ani de către experții FMI.
Potrivit ministrului Finanțelor, Octavian Armașu, împrumuturile au ca scop garantarea stabilității economice a Republicii Moldova, iar toate plățile de deservire a acestora vor fi suportate de bugetul de stat.
Cele două proiecte de lege au stârnit nemulțumirea unor parlamentari. Potrivit deputatului comunist Oleg Reidman, ar fi de obligația Guvernului să le examineze și să le adopte, în condițiile în care tot Executivul a fost cel care și-a asumat răspunderea pentru adoptarea unui pachet de legi, convenite cu FMI pentru acordarea banilor.
„Memorandumul cu FMI a avut niște precondiții care au fost aprobate de Guvern prin asumare de răspundere. Nu înțeleg de ce astăzi trebuie să împărțim răspunderea cu Guvernul, inclusiv în cazul acestor două proiecte de legi. Guvernul a generat aceste complicații, tot el să se descurce. Mai mult, acest împrumut va pune presiune pe contribuabili, care vor trebui să întoarcă nu doar banii împrumutați, dar și dobânda și o serie de taxe adiționale, din cauza impotenței actualului Cabinet de Miniștri de a gestiona situația din sistemul financiar”, a constatat Oleg Reidman.
De notat că până la finele acestui an în Republica Moldova vor ajunge 24,2 milioane de dolari, iar în anii viitori, până în 2019, vor fi debursați câte 26 de milioane de dolari anual.