Parlamentul a adoptat legea anti-propagandă. În semn de protest, deputații PSRM vor vorbi doar în rusă

  • 07 Decembrie 2017 15:46
0%

Proiectul de modificare a Codului Audiovizualului a fost votat joi, 7 decembrie, în lectură finală în Parlament cu 61 de voturi. Modificările presupun inclusiv combaterea propagandei rusești pe teritoriul Republicii Moldova. Deputații socialiști au declarat că vor contesta  această lege pe care o consideră neconstituțională. De asemenea, în semn de protest deputații PSRM au anunțat că până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare vor vorbi doar în rusă în plenul Legislativului. 

Inițiativa legislativă, înaintată de deputații PDM și PPEM, presupune modificări la Codul Audiovizualului, astfel încât să fie limitată retransmisia pe teritoriul Republicii Moldova a emisiunilor informativ-analitice, politice și militare din state care nu au ratificat Convenția europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Proiectul are scopul să securizeze spațiul informațional al R. Moldova, susține deputatul PDM, Sergiu Sârbu.

„Acest proiect nu va închide niciun post de televiziune străin, categoric. Nu vor fi limitate niciun fel de știri produse de radiodifuzorii interni, limitările se referă doar la știrile din țările care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Toate emisiunile distractive, filmele vor rămâne în grila de emisiune.”

În mare parte, proiectul de lege se referă la televiziunile din Rusia, deoarece această ţară nu a ratificat Convenția Europeană care stabileşte reguli comune de difuzare a informaţiilor.

Comuniștii și socialiștii s-au pronunțat împotriva acestui proiect de modificare a Codului Audiovizualului și au cerut să fie retras de pe ordinea de zi, propunerea lor a fost respinsă. În semn de protest, deputații PCRM au părăsit sala de ședințe.

Socialiști susțin că R. Moldova s-ar pomeni cu un conflict diplomatic. 

„Acest proiect încalcă  grav rezoluțiile Consiliului Europei, ale OSCE-ului, acest proiect   introduce dictatura, introduce mai multe norme antidemocratice care contravin Constituției Republicii Moldova”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrâncea.

Parlamentarii liberali și liberal-democrrați  au susținut proiectul, dar atenționează și asupra propagandei din presa din R. Moldova. 

„De ce nu aveți dvs și un proiect de lege care să evite propaganda internă, care se face la holdingul lui Plahotniuc 24 din 24 de ore. Credeți că propaganda internă este mai puțin toxică decât cea externă?”, a întrebat deputatul liberal-democrat, Maria Ciobanu.

Totodată modificările votate nu limitează în niciun fel programele de televiziune și radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene, SUA, Canada, care nu sunt parte a Convenției Europene cu privire la televiziunea transfrontalieră.

Pentru nerespectarea amendamentelor la Codul Audiovizualului sunt prevăzute sancţiuni de la 40.000 până la 100.000 de lei și chiar retragerea licenţei.

Modificările adoptate de Parlament ar urma să intre în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial, însă înaintea de aceasta trebuie să fie promulgate de șeful statului. Igor Dodon a anunțat, însă, că nu va promulga legea, pentru că modificările aplicate ar contravine, așa cum afirmă el, normelor europene privind libertatea de exprimare.

Potrivit Constituției, președintele are voie să refuze doar o singură dată promulgarea unei legi votate de Parlament. Dacă Parlamentul își menține votul, șeful statului este obligat să o promulge.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chişinău
21,72 °C
câțiva nori
Umiditate:64 %
Vint:3,6 m/s
Sun
23 °C
Mon
24 °C
Tue
20 °C
Wed
18 °C
Thu
21 °C

Curs oficial BNM 21 Iulie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7527 -0.0000
USD 17.6166 -0.0000
RON 4.1748 -0.0000
UAH 0.6762 -0.0000
RUB 0.2797 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău