Parlamentari din toată lumea cer anularea datoriilor celor mai sărace țări ale lumii

  • 13 Mai 2020 09:41
Parlamentari din toată lumea cer anularea datoriilor celor mai sărace țări ale lumii

Peste 300 de parlamentari din întreaga lume au cerut miercuri Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale să anuleze datoriile celor mai sărace țări ale lumii, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), și să majoreze finanțarea pentru a evita un colaps al economiei globale, transmite Reuters, preluat de Agerpres.

Inițiativa, condusă de senatorul Bernie Sanders, fost candidat la președinția SUA, și de Ilham Omar, membru al Congresului SUA, vine pe fondul sporirii temerilor că țările în curs de dezvoltare și economiile emergente vor fi devastate de epidemie.

Pandemia de COVID-19 s-a soldat cu 287.349 de morți în lume, la un număr total de peste 4,2 milioane cazuri confirmate, potrivit unui bilanț întocmit de Reuters din surse oficiale.

Directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, a declarat marți că este "foarte probabil" ca instituția pe care o conduce să își revizuiască previziunile privind evoluția economiei mondiale în acest an, deoarece pandemia de coronavirus afectează multe economii mai dur decât se preconiza anterior.

"Indicatorii care ne vin din multe țări sunt mai slabi decât proiecțiile noastre cele mai pesimiste", a spus Kristalina Georgieva la o videoconferință sponsorizată de Financial Times. "Foarte probabil vom veni cu un update la proiecțiile noastre, undeva în luna iunie, și ne așteptăm ca la acel moment să avem vești puțin mai proaste cu privire la modul în care noi vedem anul 2020", a avertizat directorul FMI.

Sanders a declarat că țările sărace au nevoie de fiecare cent pentru a avea grijă de populație, în loc să achite "datorii nesustenabile" către marile instituții financiare internaționale.

Anularea datoriilor celor mai sărace țări ale lumii "este cel mai nesemnificativ lucru pe care îl pot face FMI, BM și alte instituții financiare internaționale pentru a preveni o creștere inimaginabilă a sărăciei, a foametei și a bolilor care amenință sute de milioane de oameni", a avertizat senatorul american.

Politicienii au salutat decizia privind suspendarea temporară a plăților datoriilor către FMI pentru 25 dintre cele mai sărace țări ale lumii, dar au declarat că este nevoie de eforturi suplimentare.

Oficialii Băncii Mondiale au precizat că analizează moduri de extindere a sprijinului către cele mai sărace țări ale lumii, dar au avertizat că anularea datoriilor ar putea afecta ratingul de credit al instituției și ar reduce capacitatea sa de a acorda fonduri în condiții avantajoase statelor membre.

Într-o scrisoare, parlamentari din mai mult de 20 de țări de pe șase continente au afirmat că datoriile celor mai sărace țări ale lumii trebui pur și simplu anulate și nu suspendate, altfel acele state nu vor putea prioritiza cheltuielile necesare pentru a lupta cu epidemia, ceea ce ar putea duce la întreruperea lanțurilor globale de aprovizionare și la turbulențe pe piețele financiare.

De asemenea, parlamentarii au cerut șefilor Fondului Monetar Internațional și și Băncii Mondiale, Kristalina Georgieva și, respectiv, David Malpass, să sprijine crearea de noi Drepturi speciale de tragere (DST - moneda virtuală a FMI) de mii de miliarde de dolari.

"Emiterea de Drepturi speciale de tragere de mii de miliarde de dolari este necesară pentru a evita o creștere inimaginabilă a sărăciei, a foametei și a bolilor", se arată în scrisoare.

Alți semnatari sunt fostul lider laburist britanic Jeremy Corbyn și parlamentarul argentinian Carlos Menem. 

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău