Parlament | Audierile pe marginea așa-numitului dosar „furtul miliardului”: Deputații cer demisia guvernatorului BNM, Octavian Armașu
-
21 Decembrie 2023 17:11
Prima parte a audierilor care au avut loc astăzi în Parlament pe marginea așa-numitului dosar „furtul miliardului” s-au încheiat cu solicitarea demisiei guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu, informează Radio Chișinău. Președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Radu Marian, a scris pe o rețea socială că audierile de astăzi au arătat probleme grave în activitatea conducerii BNM, sabotare în recuperarea banilor, angajarea și menținerea în funcție a unor oameni implicați în frauda bancară și obstrucționarea anchetei.
Serviciul de presă al BNM nu a acceptat să ofere o reacție, fără o solicitare oficială.
În cadrul audierilor din sala Legislativului, deputatul PAS, Vasile Grădinaru, l-a acuzat pe guvernatorul BNM, Octavian Armașu, că nu a arătat mare deschidere pentru colaborarea cu organele de anchetă în ceea ce privește investigarea fraudei.
„Informația a fost prezentată fie trunchiat, fie nu la timp. Lucrul acesta a determinat efectuarea perchezițiilor la BNM pentru a le obține. Am ajuns în situația când instituțiile fac percheziții una la alta pentru neoferirea de informații”, a declarat Vasile Grădinaru.
Octavian Armașu a negat aceste acuzații. Guvernatorul s-a referit în schimb la acțiunile pe care le-a întreprins de când a ajuns la cârma BNM-ului, adică din 2018, pentru a nu permite derapaje și fraude.
„S-a realizat reforma bancară, în urma căreia, noi am făcut regulă, am transparentizat acționarii. Am îmbunătățit multe procese în BNM pentru a nu permite derapaje și fraude precum au fost în trecut”, a menționat Octavian Armașu.
Deputații l-au mai criticat pe Octavian Armașu și pentru faptul că actualmente în BNM activează persoane ce sunt vizate în dosar. Guvernatorul a subliniat că nu-i poate demite fără o decizie definitivă a instanței, dar a dat asigurări că aceștia nu mai fac parte din procesul decizional, adică „nu mai sunt la butoane”.
Tot în cadrul audierilor, a fost abordat și subiectul cu privire la suma prejudiciului și suma recuperată, actualmente, din furtul miliardului. Secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene, a subliniat că, în perioada anilor 2015 și până la finele lunii noiembrie curent, cele trei bănci, implicate în frauda bancară și care se află în proces de lichidare, au rambursat credite de urgență în valoare de 2,8 miliarde lei, dintre care circa două miliarde de lei au fost transferate direct la bugetul de stat.
„La situația din 30 noiembrie 2023, datoria celor trei bănci față de Ministerul Finanțelor a constituit 11,3 mld de lei”, a menționat Ion Gumene.
Întrebat cât a plătit până acum cetățeanul pentru această fraudă, Ion Gumene a răspuns că „în perioada 2017 până în 2023, cheltuielile bugetului de stat pentru deservirea obligațiunilor de stat a constituit 5,8 miliarde lei. Aceasta a fost cheltuiala Guvernului în această perioadă”.
Amintim că unicul figurant condamnat definitiv în acest dosar, la 15 ani de închisoare, este Ilan Șor, care însă a fugit în Israel în 2019. Autoritățile de la Chișinău au trimis o cerere de extrădare a acestuia, însă, deocamdată, nu au recepționat un răspuns.