Părinții susțin că unor elevi li se oferă manuale uzate, din care nu se poate învăța

  • 22 Septembrie 2021 17:05
Părinții susțin că unor elevi li se oferă manuale uzate, din care nu se poate învăța

Asociația Obștească „Părinți Solidari” solicită autorităților de resort ca toți elevii din Republica Moldova să fie asigurați cu manuale care să nu fie mai vechi de cinci ani. Pe pagina de Facebook, membrii asociației au postat o fotografie a unui manual de limba și literatura română de clasa a V-a, care este într-o stare deplorabilă. Totodată, mai mulți părinți au postat în comentarii că, din cauza lipsei de manuale sau pentru că starea unor manuale nu le permite elevilor să învețe din ele, părinților li s-ar sugera să cumpere aceste cărți sau să facă xerox copii la ele din bani proprii. Unii părinți spun că aceste manuale nu pot fi găsite în librării, transmite IPN.

„Manuale din care e imposibil să înveți! Manualul e în al optulea an de utilizare! Copiii celor de la minister tot astfel de manuale primesc la școală? La sigur că persoanele responsabile au raportat că toți elevii au fost asigurați gratuit cu manuale, doar că nu există o statistică câți elevi de fapt au primit manuale care sunt imposibil de utilizat sau nu au primit deloc. Rapoartele și comunicatele celor de la Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova sunt frumoase, realitatea nu prea”, a menționat Ala Revenco, director executiv al AO „Părinți Solidari”, fiind solicitată de IPN.

Potrivit regulamentelor în vigoare, „reeditarea manualelor școlare pentru învățământul general se realizează în cazul expirării termenelor de utilizare a acestora, ca urmare a deciziei Consiliului Național pentru Aprobarea Manualelor, deteriorării, distrugerii sau insuficienței de manuale pe parcursul perioadei de utilizare. „Am solicitat Ministerului Educației și Cercetării să fim incluși în grupul de lucru privind achiziția de manuale, dar nu am primit răspuns. Sunt foarte multe probleme la acest capitol. Autoritățile nu vin sa le spună și să caute soluții. Nu organizează corect procesul de colectare a informației despre necesitatea de manuale care trebuie reeditate”, a subliniat Ala Revenco.

Într-un comentariu la postarea asociației despre manuale, Ala Lunchianciuc,  mamă a unei eleve din orașul Drochia, atenționează că la Liceul „Mihai Eminescu” din această localitate nu ajung cărți de istorie de clasa a V-a, iar copiilor li s-a propus să învețe doi dintr-un manual.

Solicitat de IPN, Sergiu Vrabie, directorul Liceului „Mihai Eminescu” din orașul Drochia, a recunoscut că în instituția pe care o conduce există problema asigurării elevilor cu manuale, dar încercă să o soluționeze pe mai multe căi. „Să procurăm manualele respective nu putem, pentru că ele nu se editează. Am dat indicații bibliotecarei, și ea caută, sună alți bibliotecari, poate găsim manualele lipsă în alte școli din raion, în care învață mai puțini copii. Unele dintre aceste manuale o să le xeroxăm, din contul liceului”, a spus managerul Liceului „Mihai Eminescu” de la Drochia.

Contactată de IPN, Cristina Gonța, specialist principal în Serviciul informare și comunicare cu mass-media din cadrul Ministerul Educației și Cercetării, a spus că ministerul va veni mai târziu cu o reacție la acest subiect.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,82
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
5
Sun
2
Mon
2
Arhivă Radio Chișinău