Parchetul European face alianță cu procurorii din Republica Moldova ( Revista Presei )

  • 12 Iulie 2022 10:03
Parchetul European face alianță cu procurorii din Republica Moldova ( Revista Presei )

Revista presei - 12 iulie 2022

Ziarul de Gardă urmărește „Cursa pentru CSM”. „Veteran al sistemului judiciar”, cu 11 dosare pierdute la CtEDO, un judecător sancționat cu „eliberarea din funcție” și un critic al sistemului. 28 de candidați din rândul judecătorilor s-au înscris în concursul pentru funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Unii au ajuns în atenția opiniei publice după ce au luat mai multe decizii dubioase în dosare de rezonanță sau au prejudiciat bugetul cu zeci de mii de euro, în urma cauzelor pierdute la CtEDO. Alții au acumulat averi de milioane sau au fost sancționați disciplinar. Ziarul de Gardă a analizat activitatea, averea și integritatea fiecărui candidat și prezintă cele mai importante informații despre judecătorii înscriși în concurs, care, într-o primă etapă, urmează să treacă prin procedura de evaluare a integrității, în contextul Legii pre-vetting.

Parchetul European face alianță cu procurorii moldoveni. Șefa Parchetului European, românca Laura Codruța Kovesi, care se află într-o vizită oficială la Chișinău, va semna un acord cu Procuratura Generală, scrie portalul Anticorupție. . Kövesi se va întâlni cu președintele Maia Sandu, premierul Natalia Gavrilița și ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco. Programul vizitei include întâlniri cu ministrul de Externe, Nicu Popescu, cu reprezentanți ai Procuraturii Generale, procurori pentru combaterea corupției și crimei organizate, precum și cu reprezentanți ai societății civile. Publicația amintește că în ianuarie 2021, șefa statului Maia Sandu s-a întâlnit la Bruxelles cu procurora-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kövesi. Maia Sandu a declarat atunci că își dorește o colaborare cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova. Kövesi ocupă, din septembrie 2019, funcția de procuror-șef al Parchetului European, pe o perioadă de 7 ani. Din 2013 până în 2018, ea a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Sub conducerea Laurei Kövesi, în calitate de șefă a DNA, procurorii români au descoperit cazuri grave de corupție, iar mai mulți demnitari au ajunși după gratii.

În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru comentează despre reușitele și „cel mai mare eșec al PAS”.  „Cea mai mare împlinire a guvernării Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) ține de geopolitică: statutul de candidat pentru a deveni membru al Uniunii Europene. Sigur, a contat războiul din Ucraina, pericolul la care suntem expuși în condițiile expansiunii ruse, dar cazul Georgiei demonstrează că guvernarea face diferența. Cu o guvernare socialistă, ușa UE rămânea închisă pentru R. Moldova. Nici asistența financiară din partea SUA, UE, inclusiv România, nu venea dacă guvernarea PAS nu recâștiga încrederea partenerilor occidentali”, subliniază editorialistul Ziarului NAȚIONAL. Referindu-se la criza energetică, Nicolae Negru amintește că aceasta a rămas  moștenire de la guvernările precedente, este cea mai mare problemă a actualei guvernări. Dodon pune vina pe umerii Maiei Sandu, reproșându-i că prețurile exorbitante la gazele naturale sunt consecința faptului că ea nu a dorit să se întâlnească cu Putin. Însă Dodon, cu multele sale gesturi de admirație și loialitate față de președintele rus, nu a reușit să semneze cu „Gazprom” un contract pe termen lung, la preț avantajos, cum a obținut, de exemplu, premierul ungar Victor Orban. Un preț mai ieftin la gaze se putea obține doar prin enorme concesii politice, prin trădarea Ucrainei și antagonizarea liderilor ucraineni”, a punctat Nicolae Negru. „Să spui că din cauza ajutorului extern ne înglodăm în datorii înseamnă să spui minciuni și să manipulezi. Dodon însuși era dispus să împrumute, în condiții dubioase, 500 de milioane de euro de la guvernul rus. O bună parte din asistența financiară a UE sunt granturi, iar rata dobânzilor e simbolică”, a scris autorul. În același context, Nicolae Negru spune că apelurile lui Dodon la răsturnarea puterii reprezintă o diversiune în interesul Rusiei, care își exprimă deschis nemulțumirea și supărarea la adresa guvernării PAS: „E cel puțin iresponsabil să destabilizezi R. Moldova în perioada când în Ucraina vecină are loc un război în adevăratul sens al cuvântului, care se poate extinde repede peste hotarele noastre”. Cel mai mare eșec al PAS e la capitolul comunicare cu cetățenii, a conchis editorialistul Ziarului NAȚIONAL.

Cele mai importante subiecte ce au vizat regiunea transnistreană în luna iunie le găsiți în buletinul informativ – Crede, dar verifică! pe portalul Zona de Securiate. În această ediție, publicația relevă „Jocul condiționalităților: Regimul separatist din stânga Nistrului s-ar confrunta cu mari probleme de achiziționare a produselor de primă necesitate, după ce nu se mai poate folosi sistemul bancar rusesc în convertirea leilor veniți la centrala de la Cuciurgan sau Uzina Metalurgică”. Zona de Securitate scrie cum a rezolvat Guvernul problema Tiraspolului. Tot aici citiți despre sesizarea deputatului PAS, Oazu Nantoi, depusă la Curtea Constituțională prin care solicită magistraților să se expună dacă reprezentanții regimului separatist din regiunea transnistreană pot fi trași la răspundere pentru uzurparea puterii în stat.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:88 %
Vint:1,03 m/s
Wed
21
Thu
20
Fri
22
Sat
22
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău