Papa Francisc: Nu mi-e dor de Argentina. Mă văd murind la Roma

  • 28 Februarie 2021 11:35
Papa Francisc: Nu mi-e dor de Argentina. Mă văd murind la Roma

Papa Francisc se vede murind la Roma, încă suveran pontif, fără să se întoarcă să trăiască în Argentina natală, potrivit unui interviu retranscris într-o carte intitulată "Sănătatea papilor" din care au fost publicate sâmbătă fragmente în cotidianul argentinian La Nacion.

În acest interviu acordat jurnalistului și medic argentinian Nelson Castro la Vatican în februarie 2019, papa spune că se gândește la moarte, dar nu se teme de ea, notează AFP, citată de Agerpres.

Întrebat cum își vede propriul sfârșit, Francisc, în vârstă de 84 de ani, răspunde: "Voi fi papă, în exercițiul funcțiunii sau emerit. Și la Roma. Nu mă voi întoarce în Argentina".

Potrivit autorului cărții intitulate "Sănătatea papilor. Medic, complot și credință. De la Leon XIII la Francisc", care va fi lansată luni în Argentina, "este prima dată când un papă vorbește despre sănătatea sa cu transparența cu care a făcut-o Francisc".

Fostul arhiepiscop de Buenos Aires, pe nume Jorge Bergoglio, mai spune că nu îi lipsește Argentina: "Nu, nu mi-e dor de ea. Am trăit acolo 76 de ani. Ceea ce mă doare sunt problemele sale", într-o aluzie la criza economică care zguduie țara sud-americană.

Papa: Timp de șase luni, am consultat un psihiatru o dată pe săptămână

Originar dintr-o țară care are cel mai mare număr de psihologi și psihanaliști pe locuitor, suveranul pontif povestește, de asemenea, că a consultat un psihiatru în perioada dictaturii (1976-1983). Era atunci provincial al iezuiților din Argentina și a trebuit să ajute "oamenii în clandestinitate pentru a-i scoate din țară ca să le salveze viața".

"Timp de șase luni, am fost să o consult o dată pe săptămână", dezvăluie papa. "M-a ajutat să mă situez în raport cu modul de a-mi gestiona fricile din acea perioadă. Imaginați-vă cum a fost să transport o persoană ascunsă într-o mașină - abia ascunsă sub o pătură - și să trec de trei puncte de control militar în zona Campo de May, cea mai mare cazarmă din țară. Tensiunea pe care mi-a provocat-o a fost enormă", mărturisește suveranul pontif.

Papa argentinian a fost vaccinat împotriva COVID

Papa argentinian a fost vaccinat împotriva COVID-19. Pe lângă vârsta sa, liderul celor 1,3 miliarde de catolici este considerat o persoană cu risc: la vârsta de 21 de ani, în 1957, suferea de pleurezie acută și chirurgii au trebuit să efectueze o ablațiune parțială a plămânului drept.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colectia de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,09 m/s
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău