Papa Francisc întreprinde o vizită în Lituania, unde va discuta cu tinerii care vor să plece din țară

  • 22 Septembrie 2018 15:15
Papa Francisc întreprinde o vizită în Lituania, unde va discuta cu tinerii care vor să plece din țară

Papa Francisc a ajuns sâmbătă în Lituania, țară majoritar catolică, unde intenționează să-și exprime sprijinul pentru tinerii care visează la emigrație și să le aducă un omagiu evreilor exterminați în ghetoul din Vilnius, relatează AFP.

Avionul papei a aterizat în jurul orei locale 11.15 (08.15 GMT) la Vilnius, primă etapă a unei călătorii de patru zile în țările baltice, la periferia nord-estică a UE. Suveranul pontif va ajunge luni în Letonia, țară mai degrabă protestantă, și marți în Estonia, unde procentul credincioșilor este minoritar.

"Sunt țări care se aseamănă și care sunt diferite. Au o istorie comună și istorii diferite. Va fi frumos", le-a spus papa jurnaliștilor la bordul avionului.

Papei îi place să le întindă mâna micilor comunități catolice de pe planetă, afișându-și în același timp apropierea față de alte religii creștine, notează AFP.

La sosirea sa la Vilnius, papa urmează să se întrețină cu președinta lituaniană și fostul comisar european Dalia Grybauskaite, înainte de rosti un prim discurs în fața autorităților civile și diplomatice.

În cursul după amiezii, el se va opri pentru o rugăciune la un sanctuar care adăpostește o icoană foarte prețuită de pelerini, pe urmele papei polonez Ioan Paul al II-lea, care a vizitat țările baltice în 1993.

Un diplomat lituanian la Vatican a spus că "situația este mai puțin dramatică și va exista probabil mai puțin entuziasm" pentru această a doua vizită a unui papă, 25 de ani mai târziu. Organizatorii au ales spații mai mici pentru vizita papei Francisc, cu atât mai mult cu cât Lituania (3,2 milioane de locuitori) a pierdut un sfert din populația sa.

Jorge Bergoglio se va întâlni sâmbătă în special cu tinerii născuți după proclamarea independenței, în piața catedralei din Vilnius, care a fost închisă publicului în timpul ocupației sovietice, transformată în galerie de artă și în final în loc de comercializare pentru piese de schimb pentru automobile.

Papa se va ruga duminică și în fața monumentului victimelor ghetoului din Vilnius, la 75 de ani după distrugerea sa. Până în 1940, Lituania a fost patria a peste 200.000 de evrei, Vilnius fiind supranumit Ierusalimul Nordului. Aproape toți acești evrei au murit în timpul ocupației naziste, între 1941 și 1944.

Francisc se va deplasa și la Muzeul ocupațiilor și al luptelor pentru libertate, înființat în fostul sediu al Gestapo-ului german și apoi al KGB-ului sovietic, unde va descoperi două celule de închisoare și o cameră de tortură.

Sursa: Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,96
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău