Pandemie: UNICEF avertizează asupra riscului unei 'generații pierdute' din cauza perturbării serviciilor destinate copiilor

  • 19 Noiembrie 2020 11:00
Pandemie: UNICEF avertizează asupra riscului unei 'generații pierdute' din cauza perturbării serviciilor destinate copiilor

UNICEF a tras un semnal de alarmă joi în ce privește riscul de a avea o 'generație pierdută' pe măsură ce pandemia se prelungește și continuă să afecteze educația, alimentația și sănătatea copiilor, informează dpa, preluat de Agerpres.

Într-un nou raport, agenția ONU arată că, la nivel global, copiii și adolescenții reprezintă 11% din cazurile de infectare cu noul coronavirus.

'În decursul pandemiei de COVID-19 a existat un mit persistent conform căruia copiii sunt foarte puțin afectați de această boală. Nimic nu ar putea fi mai departe de adevăr', a subliniat directorul executiv al UNICEF, Henrietta Fore, într-un comunicat de presă.

Ea a remarcat că perturbările produse unor servicii de sănătate și sociale esențiale și ratele în creștere ale sărăciei constituie cea mai mare amenințare pentru tânara generație.

'Cu cât criza se prelungește, cu atât mai mare va fi impactul asupra educației, sănătății, nutriției și bunăstării copiilor. Viitorul unei întregi generații este în pericol', a avertizat Henrietta Fore.

Raportul a constatat o reducere a acoperirii cu servicii de sănătate într-o treime din cele 140 de țări evaluate, în special din cauza temerii de infectare, fiind afectate vaccinările de rutină, asistența în ambulatoriu și serviciile de sănătate a mamei.

La nivel global, 265 de milioane de copii nu mai beneficiază de hrană la școală, iar încă 5-6 milioane de copii cu vârste sub 5 ani (o creștere de 14%) vor suferi de malnutriție acută în acest an, mai ales în Africa subsahariană și în Asia de Sud.

Raportul UNICEF mai previzionează că, până la mijlocul anilor 2020, încă 150 milioane de copii vor ajunge în sărăcie multidimensională.

Tot UNICEF avertizează că 'o perioadă de 12 luni cu perturbări severe ale serviciilor și de malnutriție în creștere' ar avea drept consecință 'un număr estimat de încă 2 milioane de decese în rândul copiilor și 200.000 de copii născuți morți'.

Sursa:AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău