Pandemia COVID-19 a cauzat producerea unor volume uriașe de deșeuri, experți
-
30 Martie 2023 18:48
Pandemia COVID-19 a cauzat producerea a unor volume uriașe de deșeuri rezultate din activități medicale. Specialiștii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică precizează, cu privire la datele OMS, că doar din utilizarea echipamentului personal de protecție la nivel global se creează circa 2,6 milioane de tone de deșeuri pe zi care sunt catalogate ca fiind periculoase sau infecțioase. Și în urma procesului de vaccinare contra noul coronavirus au fost generate cantități semnificative de deșeuri periculoase.
Într-o conferință de presă la IPN, Vadim Rață, medic epidemiolog ANSP, a declarat că, până la pandemie, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății, circa 80% din deșeurile produse în instituțiile medicale, fie ele spitale, centre de sănătate, clinici stomatologice, 80% erau asemănătoare cu deșeurile menajere. Alte 20% erau deșeuri periculoase.
Potrivit epidemiologului, doar din administrarea vaccinurilor se degajează o cantitate impunătoare de deșeuri. Datele OMS arată că după administrarea a peste 8 miliarde de doze de vaccin au fost generate circa 144 de mii de tone de deșeuri medicale periculoase – ace, seringi, fiole etc. „În acest context, avem costuri net superioare pe contul generării unei cantități foarte mari de deșeuri. De asemenea, există lacune și greutăți cu care se confruntă instituțiile medicale la gestionarea acestor deșeuri medicale. Nu toate dispun de instalații proprii pentru a neutraliza aceste deșeuri. Trebuie să contracteze agenți privați”, explică Vadim Rață.
Un studiu cu privire la managementul deșeurilor rezultate din activități medicale în Republica Moldova urmează să fie prezentat pe 1 aprilie în cadrul unei conferințe naționale, organizate de către Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, în parteneriat cu Fundația Soros Moldova.
Luminița Guțu, doctor conferențiar universitar, Departamentul medicină preventivă al USMF, a declarat că un astfel de studiu era necesar în contextul actualității acestei probleme. Pandemia COVID-19 a cauzat producerea a volume copleșitoare de deșeuri, inclusiv medicale, care reprezintă o provocare majoră pentru serviciul de sănătate și pentru mediu.
Potrivit Luminiței Guțu, scopul studiului a fost de a evalua procesul de management al deșeurilor rezultate din activități medicale, cu scopul venirii cu anumite recomandări pentru a eficientiza acest proces, dar și pentru a reduce riscurile pentru populație și pentru mediu.
Conferința națională „Managementul deșeurilor rezultate din activități medicale” va fi desfășurată sâmbătă, 1 aprilie, în cadrul Departamentului de medicină preventivă.