Pandemia accelerează automatizarea. Milioane de locuri de muncă sunt în pericol - Raport Forumul Economic Mondial

  • 21 Octombrie 2020 09:51
Pandemia accelerează automatizarea. Milioane de locuri de muncă sunt în pericol - Raport Forumul Economic Mondial
EPA\Agerpres

Jumătate din toate sarcinile de lucru vor fi gestionate de mașini automate până în 2025, arată un raport al Forumului Economic Mondial, care prognozează că aceste schimbări sunt accelerate de pandemie și că vor agrava inegalitatea. Cercetările Forumului acoperă 300 dintre cele mai mari companii din lume, cu opt milioane de angajați în întreaga lume, informează DIGI24.ro.

„Revoluția roboților” va crea 97 de milioane de locuri de muncă în întreaga lume, dar va distruge aproape la fel de multe joburi, lăsând unele comunități în pericol, notează BBC, potrivit sursei citate.

Joburile de rutină sau posturile din administrare și prelucrarea datelor sunt cele mai amenințate de automatizare, potrivit FEM. Pe de altă parte, vor apărea noi locuri de muncă în îngrijire și economia verde.

Cercetările Forumului au acoperit 300 dintre cele mai mari companii din lume, care angajează opt milioane de oameni din întreaga lume.

Mai mult de 50% dintre angajatorii chestionați au declarat că se așteaptă la accelerarea automatizării anumitor roluri în companiile lor, în timp ce 43% au considerat că sunt susceptibile să reducă locurile de muncă din cauza tehnologiei.

FEM a declarat că pandemia a accelerat adoptarea noilor tehnologii, deoarece firmele au căutat să reducă costurile și să adopte noi modalități de lucru. Dar a avertizat că angajații se confruntă acum cu o dublă amenințare din partea „accelerării automatizării și a consecințelor recesiunii Covid-19”.

„Aceste lucruri au adâncit inegalitățile existente pe piețele muncii și au anulat câștigurile ocupării forței de muncă realizate de la criza financiară mondială din 2007-2008”, a declarat Saadia Zahidi, director general la WEF.

„Este un scenariu de dublă întrerupere, care prezintă un alt obstacol pentru lucrători în acest moment dificil. Fereastra oportunității pentru gestionarea proactivă a acestei schimbări se închide rapid”.

WEF a spus că, în prezent, aproximativ o treime din toate sarcinile de lucru sunt gestionate de mașini, iar oamenii fac restul, dar până în 2025 echilibrul se va schimba.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău