PĂDURI INEXISTENTE. În căutarea copacilor care NU au mai crescut (Revista presei)
-
13 August 2022 10:29
Ziarul de Gardă a pornit în căutarea pădurilor inexistente. Terebna, raionul Edineț. În 2015, pe un deal de la marginea satului, au fost plantate câteva hectare cu puieți de salcâm. Astăzi au rămas, abia vizibile, doar brazdele care au fost săpate cu tractorul pentru a sădi copacii. Nici măcar un singur copac nu a crescut, iar ceea ce trebuia să fie deja o pădure frumoasă, a rămas doar un deal acoperit de buruieni.
Acum, autoritățile centrale anunță cea mai masivă campanie de împădurire din istoria R. Moldova: 100 de mii de hectare în următorii 10 ani. În acest context, ZdG a încercat să afle cum și dacă cei responsabili de noul program de împădurire au învățat din greșelile trecutului, astfel încât banii statului să nu mai fie irosiți, iar munca silvicultorilor să nu fie în zadar. În anul 2021, comparativ cu 2015, suprafețele terenurilor acoperite cu păduri s-au diminuat cu 8503 ha, constata, recent, Curtea de Conturi a R. Moldova.
Cine plătește pentru reparațiile din școlile și grădinițele din municipiul Chișinău?
Gazeta de Chișinău scrie că în acest an, circa 170 de milioane de lei au fost alocați pentru lucrări de reparații în 171 de instituții educaționale din Municipiul Chișinău, anunță autoritățile publice locale. Banii în mare parte sunt alocați pentru reparații capitale ale acoperișurilor, blocurilor sanitare, sălilor festive, terenurilor de sport ș.a. În sălile de clase și grupe se fac reparații cosmetice din banii instituțiilor, susțin câțiva manageri, părinții spun că adună bani pentru aceste reparații, deoarece statul nu oferă resurse financiare pentru astfel de lucrări. Totodată, conform unei noi prevederi a Codului contravențional al Republicii Moldova, persoanele care vor colecta taxe informale în școli, grădinițe și alte instituții de învățământ vor fi sancționate cu amenzi de la 2.500 la 5.000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 20 la 40 de ore.
Câte lemne sunt în stocurile Moldsilva: Guvernul alocă pentru lemne de foc 64,2 milioane lei, se întreabă mold-street.com
Guvernul va aloca Agenției Moldsilva 64,2 milioane lei, din Fondul de Rezervă, în scopul neadmiterii majorării prețurilor la lemnul de foc, realizat către populație pentru sezonul rece.
O Dispoziție în acest sens a fost aprobată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale, prezidate de prim-ministra Natalia Gavrilița. De asemenea, ministrul Mediului va elabora un Plan de acțiuni pentru aprovizionarea populației cu lemne de foc, aplicabil la nivel central și local.
Anterior Cancelaria de stat a anunțat că în acest an, prețul de vânzare a lemnului de specii tari va varia între 550 lei și 875 de lei per metru ster. Pentru lemnul moale, prețurile vor fi între 350 și 475 de lei per metru ster. De notat că la piață prețul lemnului de foc oscilează între 1.100 și 1.500 lei pentru un metru ster.
Conform planului, livrările de lemn de la întreprinderile silvice către casele oamenilor trebuie să aibă loc doar în timpul zilei, iar transportatorii trebuie să dispună de facturi fiscale pe numele proprietarilor de gospodării casnice, care au cumpărat lemnul, cu indicarea volumului transportat. De asemenea, în perioada următoare vor fi anunțate sancțiunile majorate pentru tăierile ilicite.
Potrivit datelor oficiale anual, consumatorii folosesc în sezonul rece aproximativ un milion de metri steri de masă lemnoasă. Pentru a asigura accesul populației la lemnul de foc, este preconizat că în acest an, Agenția Moldsilva va acoperi circa 800.000 de metri steri din volumul necesar. În acest scop, Guvernul a decis ca lucrările silvotehnice în fondul forestier național planificate pentru primăvara lui 2023 să fie efectuate mai devreme.
“Înțelegem că utilizarea lemnului din fondul forestier național pentru încălzire nu poate reprezenta o soluție permanentă. Această măsură reprezintă mai degrabă o excepție, în condițiile crizei energetice prin care trece Republica Moldova în acest moment. De aceea, Guvernul va elabora un program de tranziție accelerată către utilizarea biomasei recoltate din sectorul agricol, inclusiv prin extinderea plantațiilor rapid crescătoare, în paralel cu alte măsuri ce vizează creșterea eficienței energetice și valorificarea resurselor regenerabile în gospodării”, a mai spus Dumitru Udrea.
Ce notă îi dăm Guvernului Gavrilița? Se întreabă Alina Radu în Ziarul de Gardă.
Zilele trecute, Guvernul Gavrilița a prezentat totalurile unui an de activitate. A fost organizată o ședință publică și miniștrii și-au expus pe scurt realizările. Ca și toate guvernele anterioare, miniștrii au prezentat câte o listă de acțiuni îndeplinite. Dar cum trebuie evaluat corect un guvern?
Probabil, evaluarea acestui cabinet ar trebui să înceapă de la analiza Programului de activitate al Guvernului, publicat în august 2021, și a gradului de realizare a sarcinilor asumate. Programul are 50 de pagini și conține un plan de măsuri până în anul 2025. Deci, totalul cel serios ar trebui făcut peste 4 ani.
Dintre cele 19 guverne pe care le-a avut Moldova în cei 30 de ani, doar unul s-a menținut la putere 4 ani, se numea Guvernul Tarlev 1 și a dus la instaurarea unui regim comunist de tristă faimă. Deci, mai bine analizăm azi acțiunile prioritare din Programul de activitate al Guvernului Gavrilița, care ar fi trebuit implementate în primul an.