PAD, PUN și PLR spun de ce partidele unioniste nu au acces în noul Parlament

  • 04 Aprilie 2019 09:00
PAD, PUN și PLR spun de ce partidele unioniste nu au acces în noul Parlament

Partidele unioniste nu au acces în noul Parlament ales în luna februarie pentru că nu a existat unitate între aceste formațiuni.

De asemenea, pentru că actualmente în Republica Moldova are loc o „reașezare” a formațiunilor pe eșichierul politic. Despre aceasta vorbesc liderii Partidului Acțiunea Democratică, Partidului Unității Naționale și Partidului Liberal Reformator, transmite IPN.

Președintele Partidului Acțiunea Democratică, Mihai Godea, susține că unioniștii puteau accede în Parlament doar printr-o acțiune politică și electorală comună. Potrivit lui, lipsa unui curent unionist puternic care să reprezinte cetățenii unioniști a condiționat și rata scăzută de participare la alegerile din februarie. „Aceasta a fost o consecință a lucrurilor care s-au produs cu mult înainte de campanie pentru că mai mulți actori politici au lovit constant în unioniști și în partidele unioniste pe o perioadă mai îndelungată”, susține fostul deputat. Mihai Godea spune că PAD este gata să consolideze necondiționat curentul politic unionist. Potrivit lui, după scrutinul din februarie se observă din nou o discuție pe subiectul unionist și speră că până la alegerile locale să se ajungă la un consens între formațiunile care împărtășesc acest deziderat.

Ion Cobâșenco, reprezentant al Partidului Unității Naționale, susține că scrutinul din februarie nu a fost despre unire. Politicianul crede că după decepția cetățenilor față de PL, unui partid nou creat îi este foarte greu să cuprindă într-un timp scurt o parte mare a electoratului unionist. „PUN își consolidează în continuare toate structurile, ne pregătim de alegerile locale și deja putem vorbi despre o altă etapă în politica din Republica Moldova”, spune Ion Cobâșenco. Potrivit lui, clasa politică a suferit anumite schimbări și la alegerile locale electoratul va taxa formațiunile care au acces în Parlament.

Vicepreședintele Partidului Liberal Reformator, Tatiana Potâng, spune că sunt mai multe cauze pentru faptul că în Parlament nu a acces niciun partid unionist, inclusiv pentru că actualmente este o perioadă de „reașezare” a forțelor politice. Urmare a acestui fenomen, cel mai mult a avut de suferit anume curentul unionist. Tatiana Potâng consideră că prestația Partidului Liberal, care se considera portavoce a unionismului, la fel, a condus la scăderea încrederii și valorii unioniștilor. „Acestea ar trebui să ne pună pe gânduri și să ne mobilizeze ca să ne recalibrăm”, a notat politiciana în cadrul emisiunii „Butonul roșu” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Editorialistul Nicolae Negru susține că situația legată de unionism este destul de incertă. Potrivit lui, nu există un lider care să concentreze în jurul său acest curent. Totodată, jurnalistul spune că sondajele arată o creștere a numărului unioniștilor și, de rând cu aceasta, se observă și înmulțirea partidelor care împărtășesc acest deziderat. Editorialistul consideră că două probleme ale acestui segment sunt liderii și echipele. În opinia lui Nicolae Negru, până la alegerile locale este prea puțin timp pentru a se consolida segmentul unionist și pentru a obține un succes.

Urmare a scrutinului parlamentar din februarie, niciun partid unionist nu a trecut pragul electoral.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograf cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
6,63
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sun
3
Mon
1
Tue
2
Wed
2
Thu
1
Arhivă Radio Chișinău