Pacea rusească în Ucraina, un pericol pentru R. Moldova (Revista presei)
-
20 Iunie 2024 09:47
Ziarul de Gardă scrie astăzi despre conflictul „cultural” declanșat în urma publicării rezultatelor concursului privind finanțarea de către Ministerul Culturii (MC) a proiectelor culturale depuse de organizațiile necomerciale. Reprezentanții mai multor organizații, inițiative și specialiști din domeniul culturii s-au arătat indignați de modul de desfășurare al concursului, invocând lipsa transparenței în ceea ce privește publicarea punctajului acumulat, a sumelor de bani alocate per proiect și a datelor despre proiectele culturale. Vedeți răspunsul secretarului de stat la MC și membru al Comisiei de evaluare a proiectelor culturale, Andrei Chistol, contactat de ZdG.
La rubrica REALITATEA, citiți despre falsurile, campaniile de „informare”, postările sponsorizate pe rețelele de socializare, pliantele „informative” și îndemnurile publice la boicot lansate de politicienii din R. Moldova împotriva referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană (UE). Printre politicienii care îndeamnă cetățenii la boicot se numără și deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS). În răspuns la solicitarea deputaților BCS, Curtea Constituțională (CC) a precizat că organizarea și desfășurarea concomitentă a mai multor scrutine reprezintă o practică uzuală în statele europene.
Dincolo de faptul că, în mare parte, a făcut față provocărilor social-economice, pe fundalul războiului din Ucraina, guvernării moldovene i se poate reproșa că nu e suficient de hotărâtă să facă „reforme nepopulare” și nu e destul de „ambițioasă” în privatizări, afirmă omul de afaceri Vasile Tofan, într-un interiu pentru Europa Liberă. Vorbind în podcastul „În esență...”, antreprenorul Vasile Tofan, reprezentantul unei companii de investiții americane în Ucraina, se referă la prestația celor două executive [Gavrilița și Recean] în cei aproape trei ani de guvernare a PAS. Cunoscutul om de afaceri – care se poziționează, în discursurile sale publice, ca un susținător al actualei guvernări – vorbește despre nevoia deschiderii și reconfigurării economiei moldovene, despre cum „investițiile străine masive” pot face R. Moldova să nu mai „depindă” de asistența externă.
Pacea rusească în Ucraina, un pericol pentru R. Moldova, scrie Mihai Isac în editorialul său din deschide.md. Potrivit acestuia acceptarea condițiilor Kremlinului pentru demararea ipotetică a negocierilor de pace este o capcană întinsă de Federația Rusă comunității internaționale, un adevărat cal troian. Orice acceptare a condițiilor părții ruse și instalarea unei „păci rusești” în Ucraina ar fi cea mai mare greșeală și ar duce la permanentizarea istorică a amenințării reprezentată de Federația Rusă la adresa tuturor statelor europene, dar mai ales la adresa R. Moldova, României și Ucrainei.
Faptul că liderul rus Putin a reiterat, cu pompă, o serie de solicitări absurde chiar înaintea Summitul pentru pace în Ucraina, care s-a desfășurat în perioada 15-16 iunie în Elveția, demonstrează faptul că Moscova nu dorește pacea, opinează publicistul.
Pacea nu trebuie să devină o piatră de moară pentru integrarea europeană a Ucrainei ori R. Moldova, iar comunitatea internațională nu trebuie să accepte orice condiții impuse de Moscova doar pentru o pace efemeră, conchide editorialistul de la deschide.md.
NewsMaker se întreabă dacă Rusia va încerca să se implice în scrutinul din Moldova? Oficial american: „SUA sunt angajate să sprijine integritatea alegerilor”
SUA constată că, în ultimele luni, în Republica Moldova au existat tentative externe de influențare a alegerilor prezidențiale, prognozate pentru toamna acestuia an. Declarația a fost făcută, pe 19 ianuarie, de către ambasadorul Michael Carpenter, Director pentru Europa la Consiliul Național de Securitate al SUA. Oficialul american a menționat că „este foarte important” ca scrutinul să fie liber și corect, fără influențe externe. Asta cu toate că, potrivit lui, anterior Rusia s-a implicat în alegerile din mai multe state, inclusiv Republica Moldova.
Oficialul american susține că, în trecut, Rusia a intervenit în procesele electorale din Republica Moldova, dar și din alte țări. Acesta consideră că scrutinul din octombrie este important pentru ca Moldova să își continue parcursul european.