Pacea hibridă este la fel de periculoasă ca și războiul hibrid (Revista presei)

  • 28 Martie 10:39
Pacea hibridă este la fel de periculoasă ca și războiul hibrid (Revista presei)

Ziarul  de Gardă aduce în vizor dosarul fostului ministru al Agriculturii, Eduard Grama, care, potrivit procurorei ce reprezintă apărarea, este tergiversat. Ziarul publică detalii despre dosarul trimis în judecată acum șapte ani. Tot în această ediție aflați care sunt răspunsurile experților la întrebarea: „De ce R. Moldova NU trebuie să renunțe niciodată la regiunea transnistreană și de ce NU trebuie să-i recunoască vreodată pretinsa independență?”. Citiți și  argumentele experților, care au amintit despre moldovenii aflați încă sub tricolor în stânga Nistrului, despre sacrificiul generației care a luptat în 1992, dar și despre reformele structurale promovate la Chișinău, care „fac malul drept din ce mai atractiv pentru locuitorii din regiunea transnistreană”.

În Ziarul de Gradă găsiți și interviul cu Adrian Efros, ministrul Afacerilor Interne care vorbește despre măsurile întreprinse de autorități în contextul războiului hibrid de pe teritoriul R. Moldova, despre cum ajung în țară banii pentru finanțarea ilegală a unor partide, dar și care sunt ipotezele examinate în cazul incidentului de la Ambasada Federației Ruse în care au fost aruncate cocktailuri Molotov, duminică, 17 martie, în timp ce se desfășurau alegerile prezindețiale ruse.

Pacea hibridă este la fel de periculoasă ca și războiul hibrid, scrie Gazeta de Chișinău. Publicația constată că, din păcate, și Republica Moldova a fost și încă rămâne a fi în stare de pace hibrid, unde pe teritoriul din stânga Nistrului, necontrolat de autoritățile de la Chișinău, se află timp de trei decenii trupele militare ruse de ocupație, unde Biserica Ortodoxă Rusă propagă ideologia lumii ruse și luptă împotriva Occidentului, folosindu-se din plin de libertate și pluralismul promovat de civilizația europeană, unde propaganda rusă se simte ca la ea acasă, iar produsele din Federația Rusă se vând liber pentru a alimenta în continuare războiul din Ucraina, unde mulți cetățeni consideră că războiul din Ucraina nu îi privește, chiar dacă Republica Moldova este vizată de Rusia ca următoarea țintă după Ucraina, atrage atenția Gazeta. Pentru a contracara amenințările din partea Federației Ruse încă ieri se cerea să stabilim acorduri bilaterale cu țările occidentale în privința securității Republicii Moldova după exemplul Ucrainei. Să nu mai depindem de gazul rusesc și să minimalizăm relațiile economice cu acest stat agresor. Să modernizăm armata națională după exemplul celei ucrainene și să aducem instructori NATO pentru antrenarea rezerviștilor. Să combatem propaganda rusă nu numai în mass-media oficială, dar și pe rețele de socializare. Să punem sub controlul statului activitatea atât economică, cât și cea misionară a Mitropoliei Chișinăului, argumentează Gazeta de Chișinău.

„Rusia, stat exportator de terorism ori cum Putin își sacrifică proprii cetățeni”, un editorial de Mihai Isac publicat de Deschide.md. Sângeroasele evenimente de la sfârșitul săptămânii trecute la periferia Moscovei au șocat o lume întreagă. Organizarea unui astfel de atentat într-o Rusie controlată de serviciile de informații federale păre ceva ireal, pe fondul măsurilor draconice de securitate implementate de Putin, scrie comentatorul politic. Administrația de la Moscova a prezentat un scenariu ireal, în care o serie de persoane ar fi făcut aceste crime pentru aproximativ 10 mii de Euro (un milion de ruble) transferate pe card, într-o țară unde pentru o mică donație pentru un ong te pot trimite în imensul gulag rus. De la torturarea prizonierilor și până la căutarea unor urme ucrainene în organizarea atentatului, totul pare desprins dintr-un scenariu prost scris.

Potrivit autorului, tradiția regimurilor de la Kremlin de a cultiva relații privilegiate cu organizațiile teroriste din diferite regiuni ale lumii provoacă îngrijorare în statele democratice.Imperiul Țarist, Uniunea Sovietică, dar și regimul lui Putin au o istorie de susținere a organizațiilor teroriste și de folosire a acestora pentru atingerea unor obiective geopolitice, conchide Mihai Isac.

Newsmaker reține declarațiile șefei Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin care crede că „din unele puncte de vedere” a reușit să revoluționeze instituția la conducerea căreia se află din august 2022. „Eu ca șefă a acestei instituții nu am încălcat niciodată peste o linie de etică”, a spus Dragalin. Totuși ea a menționat că nu poate „băga mâna în foc” pentru fiecare persoană cu care lucrează. Astfel, Dragalin a precizat că urmărește fiecare mișcare, în același timp ea a spus că dacă ar avea competența de a schimba persoane din Procuratura Anticorupție ar face acest lucru.  La Jurnal TV, Dragalin a spus că „din unele puncte de vedere” a reușit să revoluționeze Procuratura Anticorupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Sat
3
Sun
2
Mon
1
Tue
-0
Wed
0
Arhivă Radio Chișinău