Ovidiu Slătineanu, vânătorul ultimei comori nedescoperite pe glob: cultura Cucuteni

  • 01 Iulie 2016 12:06
Ovidiu Slătineanu, vânătorul ultimei comori nedescoperite pe glob: cultura Cucuteni

L-am întâlnit la poalele muntelui Ceahlău, la un eveniment. Înalt, zvelt, te face să bănuiești despre el că este un bărbat activ. Totuși, doar după înfățișare, nu ai ghici și ce preocupări are.

O furnică neagră tatuată pe mâna stângă, logo-ul formației The Prodigy, te-ar putea induce în eroare.

„De la Ștefan cel Mare încoace nu există nimic cu iz de legendă sau într-atât de uimitor încât să merite scos în față, să fie atractiv pentru partea asta de Moldova încât să-i facem pe oameni să vină la Piatra Neamț, să atragem turiștii străini, să ne dezvoltăm noi ca și comunitate. Numai dacă stai puțin și te gândești că aici ar putea fi originile Europei, uau!” De îndată ce începe să vorbească despre civilizația Cucuteni, despre importanța ei pentru Piatra-Neamț, orașul în care locuiește, pentru România, privirea senină a lui Ovidiu se umple de strălucire, asemenea cerului la răsărit.

Are 34 de ani și o dragoste foarte mare pentru orașul său. Îl fotografiază, îl pictează și îl filmează, orice pentru a-l face cunoscut și celorlalți. În 2014 obține premiul II la concursul național „PoVeste din România”, pentru clipul „Piatra Neamț Timelapse”. Filmul este o succesiune de poze făcute orașului timp de 24 de ore și cuprinde cele mai importante obiective și clădiri din Piatra-Neamț. Un an mai târziu, cu același film, Ovidiu își reprezintă orașul și țara la Expozițiile Internaționale de la Stuttgart și Milano. Pentru prima dată în istoria locală, Piatra-Neamț a fost promovat la un târg de turism internațional.

Unul dintre motivele concrete pentru care se declară mândru că este nemțean este muzeul Cucuteni, unicul de acest fel din Europa. Pasiunea pentru Cucuteni a început în anul 2009, când împrejurările l-au adus la muzeul despre care pe-atunci, mărturisește el, nu știa nimic: „neștiind nimic despre muzeu, am căutat pe internet. Am scris pe Facebook “Cucuteni” și… nimic. Atunci, m-a trăsnit: ne trebuie o pagină. Mi s-a părut stupid că am ajuns eu, un neica nimeni de la etajul trei, să scriu despre cultura Cucuteni. Nu așa trebuia să se întâmple. Trebuia să fie o chestie de importanță națională, având această cultură unică”. De atunci, Ovidiu este foarte activ în promovarea acesteia, atât în mediul online, cât și în media audiovizuală. De trei ani este fondatorul și președintele Asociației NeoKoolt, o echipă de nemțeni, „artiști cu viziuni și talente diferite, dar cu un țel comun, acela de a promova valorile naționale și istoria, în cazul nostru, cultura Cucuteni”. Anul acesta vor organiza „Festivalul de ritualuri antice cucuteniene FRAC”, pentru care vor amplasa statui cucuteniene în sensurile giratorii din Piatra Neamț. Pe lângă acțiunile locale, Ovidiu și colegii săi adună material pentru un documentar amplu despre Cucuteni, care va fi difuzat pe National Geographic.

Ovidiu este artist plastic și fotograf, nu arheolog sau muzeolog, dar este pregătit să împărtășească oricui îi cere informații despre cultura Cucuteni și importanța ei pentru țara noastră. Răspunde pe tonul cel mai firesc și pe înțelesul tuturor, indiferent că este vorba despre meritele cucutenienilor, de metoda de obținere a ceramicii din acea vreme ori despre caracteristicile vaselor de Cucuteni.

„Trebuie să ne cunoaștem trecutul, să ne promovăm istoria locală, să ne apărăm identitatea”. Cu această convingere am rămas și eu după ce l-am cunoscut pe Ovidiu Slătineanu.

Autor: Irina Botezatu, masterand FJSC, Jurnalism Tematic

Sursa: Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău