Oul decorat, în colecții și muzee (FOTO)
-
03 Mai 2016 13:32
În localitatea Vama, numită straja munților Bucovinei, nu departe de mânăstirile Voroneț, Moldovița și Sucevița, tradiția decorării ouălor de Paște este ingenios valorificată într-un muzeu atipic, Muzeul Oului.
La Muzeul Oului pot fi admirate colecții de ouă încondeiate din România, cu motive străvechi, și unele dintre cele mai importante colecții din Europa, în stiluri și tehnici deosebite. Trei mii de ouă din toată lumea, adunate în decurs de 14 ani, și ouă din străbuni, de peste 50 de ani, din Bucovina pot fi admirate de vizitatori.
În colecție există exponate din 79 de țări, inclusiv ouă rare, cum sunt cele de emu (struț australian), nandu, tinamu, broască țestoasă, crocodil, flamingo, dar și ouă de dimensiuni foarte mici, cum sunt cele de potârniche, vrabie, porumbel, alături de ouă de fazan, păun, prepeliță, rață, gâscă, curcă, struț. Sunt expuse ouă cu motive florale, religioase, ouă perforate, ouă din pietre șlefuite sau din porțelan decorat manual.
Muzeul Oului, Vama
Muzeul Pisanka din Colomeea. Actuala clădire a Muzeului Pisanka a fost construită în anul 2000 în orașul ucrainean vestic Colomeea, regiunea Ivano-Frankivsk. Muzeul este în forma unui ou (14 metri înălțime și 10 metri diametru) și părți ale exteriorului și interiorul sunt pictate ca să semene cu un ou de Paște. Anterior, colecția de ouă decorate a fost adăpostită în biserica Buna Vestire din Colomeea. În august 2007, muzeul a fost recunoscut ca un reper al Ucrainei moderne. Actualmente, muzeul deține o colecție de peste 10.000 de ouă decorate. Colecția permanentă cuprinde ouă din majoritatea orașelor din Ucraina, unele datând din secolele XIX și XX. Există și ouă decorate din alte țări, unele apropiate (Belarus, Republica Cehă, Polonia, România). altele mai îndepărtate (Franța, Suedia, SUA, Canada, Pakistan, Sri Lanka, India).
Muzeul Pisanka din Colomeea
Muzeul Ouălor de Paște de la Sonnenbühl (sudul Germaniei). În 1993, vechea școală Erpfinger din 1840 a fost modernizată, deschizând-se un muzeu cu un singur subiect aparte – oul și importanța lui în tradiția creștină, precum și oul decorat, ca obiect cultural. Singurul muzeu al ouălor de Paște din Germania, deschis în 1993, ca o atracție pentru turiști, după ce sezonul de schi se termină. În timpul acestui sezon de vârf, muzeul găzduiește artiști internaționali care își demonstrează talentul în arta decorării ouălor. Muzeul găzduiește 900 de ouă decorate, care acoperă diferite stiluri (de la arta religioasă, la cultura de televiziune) și mai multe decenii. Multe dintre ouă au fost donate de localnicii din Sonnenbühl. Muzeul german propune o provocare unică, arta de a decora o suprafață 3-D.
Muzeul Ouălor de la Sonnenbühl
Ouă decorate pot fi admirate și la Muzeul colecțiilor de ouă din Austria, de la Winden am See. Muzeul pentru colecția de ouă a fost integrat în complexul achiziționat în anul 1965 de Wander Bertoni, în mijlocul podgoriilor din Winden, lângă lacul Neusiedler. Muzeul colecțiilor de ouă stă în afara ansamblului autonom, formând un fel de poarta de intrare în conjuncție cu galeria pavilionului.
Muzeul de ouă Wander Bertoni, Winden am See
Peste 1500 de ouă de Paște din întreaga lume sunt adunate la Muzeul ouălor de Paște din Ciechanowiec, un oraș mic din Voievodatul Podlasia, Polonia. Muzeul fondat de Irena Stasiewicz-Jasiukowa și Jerzy Jasiuk a stabilit recordul mondial pentru cea mai mare colecie de ouă de Paște din lume, înființată în 2004. Fondatorii muzeului au colectat ouăle timp de 30 de ani. Colecția este alcătuită din ouă decorate cu ceară, vopsea, hârtie colorată, papură, lână, boabe de orez și de mac. Fiecare ou este o piesă de artă, unic în felul său. Ouăle de cinteză, prepeliță, pui, gâscă și struț provin din toate regiunile din Polonia, din Ucraina, Belarus, Rusia, Republica Cehă, China, Japonia, Kenya, Brazilia, Palestina, Grecia, Cuba și alte țări.
Ouăle de Paște cu pietre prețioase, realizate de firma Fabergé pentru ultimii doi țari ruși sunt considerate capodopere ale artelor decorative. Compania Fabergé a fost fondată în Sankt Petersburg, în 1842, și a fost un furnizor oficial pentru curtea imperială rusă din 1885 până în 1917. Cele mai multe dintre aceste creații conțineau și surprize ascunse, cum ar fi păsări de ceas, trăsuri sau vapoare miniaturale.
Muzeul Fabergé de la Baden-Baden, Germania, dedicat pieselor realizate de firma rusească de bijuterii, prezintă între alte piese și exponate în formă de ou. Deschis în 2009 de colecționarul rus de artă Alexander Ivanov, muzeul conține aproape 700 de piese Fabergé. Cel mai important element din colecția muzeului este oul Rothschild Fabergé. În afară de Rothschild Fabergé, în colecția muzeului figurează o carafă de argint rar sub forma unui iepure, și ultimul ou Fabergé, realizat din mesteacan de Karelia, cu aur și diamante, pentru Paștele din 1917.
Un al muzeu Fabergé, din Sankt-Petersburg, Rusia, are capital integral privat, fiind fondat de Fundația Link Times, pentru a repatria obiecte de valoare culturale pierdute în Rusia. Colecția muzeului cuprinde mai mult de 4.000 de opere de arte decorative, inclusiv obiecte din aur și argint, tablouri, porțelanuri și bronz. Un punct culminant al colecției muzeului este grupul de nouă ouă imperiale de Paște create de Fabergé pentru ultimii doi țari ruși, Alexandru al III și Nicolae II. În total, sunt 15 ouă Fabergé în Camera Albastră a Palatului Șuvalov, care găzduiește muzeul.
Totodată, oul pascal este și subiect de inspirație în sculptură. Un ou pascal înalt de 9 metri, decorat în stil ucrainean, poate fi admirat la Vegreville, Alberta, Canada. Este al doilea cel mai mare ou decorat din lume, după cel de la Colomeea, Ucraina. Sculptura a fost creată de Paul Maxum Sembaliuk, un artist canadian de origine ucraineană. Alte ouă gigantice decorate pot fi admirate la Zagreb, în Croația, sau la Gogolin, în Polonia.
Nici ouăle de ciocolată nu se lasă mai prejos, devenind un decor și un cadou reprezentativ în zilele noastre. Primul ou de ciocolată pentru Paște a fost fabricat în 1873, în Marea Britanie, de firma J.S. Fry & Sons of England, în prezent ajungându-se la vânzări de 80 de milioane de ouă numai în Regatul Unit. Imensul ou de ciocolatlă de la Bariloche, Argentina, considerat cel mai mare ou lucrat manual din lume, din 8 tone de ciocolată, de 8,5 metri înălțime, a fost devorat la Paștele din 2015 de mii de localnici și vizitatori.
Sursa: Rador.ro