Orice abatere de la lege trebuie pedepsită, indiferent de faptul cine se află la „volan” (Revista presei)
-
09 Ianuarie 2018 09:42
Revista presei din 9 ianuarie 2018
Deciziile Curții Constituționale generează imprevizibilitate politică pentru viitoarele guverne, opinează politologul Dionis Cenușa într-o analiză pentru IPN, referindu-se la decizia Curții privind interimatul temporar repetat al funcției de președinte, după ce Igor Dodon a refuzat să numească noi miniștri și să promulge legi. Astfel, Curtea a reușit să se impună din nou drept jucător activ în spațiul politic, observă expertul. Deși precedentul interimatului temporar al funcției de Președinte este periculos pentru viitoarele guvernări, acesta convine atât Democraților, cât și Socialiștilor. Astfel, Democrații găsesc o modalitate constituțională pentru a trece peste obstacolele procedurale dependente de președintele Dodon. Iar Socialiștii reușesc din nou să se victimizeze, relansând mesajele de mobilizare a populației într-un an electoral, explică Dionis Cenușa. Totodată el atenționează că aceste noi reguli de joc prin jurisprudența Curții a deschis „cutia pandorei” și a generat un exces de imprevizibilitate politică pentru durabilitatea guvernărilor care vor urma.
În Ziarul Național, editorialistul Nicolae Negru scrie că „orice abatere de la lege trebuie pedepsită, indiferent de faptul cine se află la „volan”, și denunță faptul că majoritatea parlamentară ezită, din rațiuni conjuncturale, să aplice acest principiu. Dodon încalcă în mod demonstrativ legea fundamentală a Republicii Moldova, refuzând să promulge o lege revotată în Parlament sau să numească un ministru la solicitarea șefului de Guvern, dar, în loc să fie sancționat pentru aceasta, el este „deconectat” temporar din funcție, pentru ca legea respectivă să fie promulgată de președintele Parlamentului sau primul ministru. Astfel, președintele Republicii Moldova este transformat, cu concursul său, într-o „jucărie”, pe care o mânuiești după bunul plac”, scrie N. Negru în Ziarul Național.
Portalul Tribuna observă că în 2017 au existat mai multe evenimente politice surprinzătoare. „În primul rând, că Președintele Igor Dodon, fiind izolat politic și lipsit chiar și de prerogativele pe care le avea anterior un președinte ales de Parlament, a reușit să-și păstreze postura de cel mai popular politician din Moldova, fiind și politicianul în care lumea are cea mai mare încredere. Totodată, autorul a fost surprins și de faptul că Maia Sandu și Andrei Năstase au reușit să ajungă la un consens privind participarea în comun la următoarele alegeri parlamentare. Un alt moment surprinzător, potrivit portalului Tribuna, a fost abilitatea cu care PD a știut să-și atingă scopurile în 2017, de multe ori mergând pe muchie de cuțit. Aici se înscrie și preluarea întregii puteri în stat, și modul în care a fost promovată reforma sistemului electoral, și reforma Guvernului, secundată de amplele remanieri guvernamentale pe final de an”.
Același portal mai relevă că după ce a fost lichidată funcția de viceministru, mai mulți din cei ce o dețineau s-au înscris în concurs și au devenit secretari generali de stat sau secretari de stat ai ministerelor. Singurul minister care nu a numit deocamdată în funcțiile respective un ex-viceministru este cel al Apărării, mai scrie Tribuna.
„Ce cred pedagogii despre reforma în învățământ așteptată de 40 de ani” - profesori și directori de școli au vorbit cu MoldNova despre reforma în învățământul primar, gimnazial și liceal anunțată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, care ar urma să intre în vigoare începând cu 1 septembrie 2018.