Organizatorii protestelor își propun răsturnarea actualei guvernări și instalarea unui regim prorusesc în Republica Moldova (Revista presei)

  • 29 Septembrie 2022 09:49
Organizatorii protestelor își propun răsturnarea actualei guvernări și instalarea unui regim prorusesc în Republica Moldova (Revista presei)

Ziarul de Gardă prezenta în detalii, modul de organizare a mașinăriei de protest a Partidului Șor. Patru reporteri ai Ziarului de Gardă s-au infiltrat printre protestatarii lui Șor și au documentat totul cu ajutorul unor camere ascunse. Ziariștii au aflat cum sunt mobilizate și organizate grupurile de protestatari și cum sunt remunerați oamenii pentru a-și manifesta „atitudinea civică”.

Într-un alt articol, împreună cu analistul politic Ion Tăbârță, ZDG analizează ipotezele false sau lipsite de substrat factologic cu care operează protestatarii instalați în corturi din fața Președinției și a Parlamentului.

ZDG publică astăzi și un interviu cu Leonid Litra, cercetător superior la Centrul Noua Europa din Kiev, care vorbește  despre războiul din Ucraina, mobilizarea din Rusia, dar și despre protestele de la Chișinău, încercările Kremlinului de a destabiliza situația din țară și rolul lui Șor în acest proces.

Nimeni nu pune la îndoială dreptul cetățenilor de a protesta, doar că aici vorbim despre un pericol la adresa siguranței naționale, atrage atenția Vitalie Ciobanu în articolul său din Europaliberă.org. Organizatorii grevei își propun răsturnarea actualei guvernări și instalarea unui regim prorusesc în Moldova, care să-i scape de justiție. Potrivit publicistului, ezitarea autorităților de a adopta măsuri mai drastice relativ la acești provocatori ar putea avea cel puțin două cauze. Prima: complexul de a nu fi acuzate că se comportă nedemocratic. A doua: teama de a nu-i provoca pe ruși: nimeni nu știe ce se va întâmpla cu gazul după 1 octombrie, va fi oprit sau nu. Totuși, după Vitalie Ciobanu, discursul decidenților de la Chișinău în materie de securitate evoluează prea lent, e lungă trena prejudecăților. Până nu „mută” Maia Sandu niște piloni pe acest teren strategic, nimeni de la guvernare nu pare să îndrăznească mai mult. Am vrea să credem că prudența, circumspecția autorităților ascunde planuri serioase de reziliență, scenarii bine elaborate, dar ar putea fi doar inerție și teama asumării de responsabilități, vorbesc unii sceptici. Rămâne de văzut, conchide aditorialistul de la Europa Liberă.

Corupția rămâne una din principalele probleme cu care se confruntă R. Moldova. Cazurile de mare corupție, cum ar fi celebrul furt din sistemul bancar, nu s-au soldat cu vreo decizie în instanță. În același timp, unul din suspecții din dosarul fraudei bancare, politicianul fugar Ilan Șor, organizează în aceste zile , scrie DW care publică un interviu cu directorul CNA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,14 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău