Organele de drept sunt mai receptive la investigațiile jurnaliștilor
-
07 Mai 2014 09:47
Cum reacționează organele de drept la investigațiile jurnalistice și cum colaborează cele două tabere în investigarea cazurilor de corupție?
Subiectul a fost dezbătut marți, 6 mai, în cadrul Clubului Jurnaliștilor de Investigație, la care au participat și reprezentanți ai ministerelor și instituțiilor de drept. Dezbaterea a avut loc în contextul Zilelor Libertății Presei.
Directorul Centrului de Investigații Jurnalistice, Cornelia Cozonac, a constatat că în ultima perioadă, organele de drept sunt mai receptive la anchetele care apar în mass-media, dar lipsește, deocamdată, finalitatea cazurilor dezvăluite.
Conlucrarea slabă dintre mass-media și organele de drept se explică prin lipsa de încredere între cele două tabere, a subliniat directorul adjunct al Centrului Național Anticorupție, Cristina Țărnă.
Totodată, cazurile intens mediatizate, au mai puține șanse să fie tergiversate de ancheta oficială, a observat adjunctul Procurorului Anticorupție, Adrian Popenco.
Prezent la eveniment, ministrul de Interne, Dorin Recean, a recunoscut că există lacune în comunicarea eficientă a poliției cu presa și a precizat că este nevoie să fie creat un sistem care să urmărească până la capăt soluționarea cazurilor de corupție.
Președintele Comisiei Naționale pentru Integritate, Anatolie Dociu, a menționat că 70 la sută dintre dosarele instrumentate de CNI au fost inițiate ca reacție la materialele jurnalistice. Cu toate acestea, unele ședințe ale comisiei se desfășoară cu ușile închise, pentru a proteja datele cu caracter personal, a adăugat Anatolie Donciu.