Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Strategia securității naționale ar trebui să înceapă de la problemele și conflictele cu care se confruntă Rep. Moldova

  • 09 Ianuarie 2023 17:53
0%
00:00:00
00:00:00

Strategia securității naționale ar trebui să înceapă de la problemele și conflictele cu care se confruntă Rep. Moldova, inclusiv vulnerabilitățile societale, criza energetică și economică, și nu de la statutul de neutralitate, este de părere expertul Ion Tabârță. Comisia pentru elaborarea strategiei de securitate națională ar trebui să găsească un nou concept care să țină cont de toate aceste aspecte, inclusiv de cele demografice, a subliniat analistul în cadrul „Orei de Vârf”.

„Cred că această Comisie Națională ar trebui să pornească de aici: să vadă care sunt potențialii inamici, dușmani, riscuri. Care sunt pericolele cu care se confruntă statul nostru, și nu ne referim aici numai la militari. Noi avem o serie de vulnerabilități majore, nu mai spunem de alte aspecte, precum cele energetice, economice,  cu care se confruntă statul nostru. Avem și vulnerabilități societale, și aici ne referim la aspectele demografice, pentru că securitatea nu se referă la aspectele strict militare, deși este un element principal, un element central”, a spus Ion Tabârță.

Comisia pentru elaborarea strategiei securității naționale a fost instituită prin decret prezidențial la finele anului trecut. Potrivit documentului, președintele comisiei este Dorin Recean, consilierul președintei Maia Sandu în domeniul apărării și securității naționale.

Analistul Ion Tabârță amintește că un concept de strategie a securității naționale a fost înregistrat în anii 2015-2016, însă proiectul nu a avut finalitate, fiind respins de ex-președintele Igor Dodon.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău