Ora de Vârf | Ion Tăbârță: R.Moldova nu este un stat parlamentar veritabil, iar calitatea aleșilor poporului a scăzut de la un Legislativ la altul
-
25 Mai 2021 16:25
Republica Moldova nu este un stat parlamentar veritabil, iar calitatea aleșilor poporului a scăzut de la un Legislativ la altul, constată politologul Ion Tăbârță, la 30 de ani de la formarea primului Parlament al Republicii Moldova.
El a făcut referire, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, la traseismul politic al deputaților, cumpărarea acestora și faptul că instituția legislativă a stat la cheremul unor personaje, nu a intereselor societății:
”Nici pe departe, Republica Moldova nu este un stat parlamentar. Noi nu avem nici cultura necesară, dar nici instituțional. R. Moldova a ajuns stat parlamentar în mod conjunctural în dependență de contextul evenimentelor politice. A fost o dispută între Petru Lucinschi și Mircea Snegur pe la mijlocul anilor 90 și în conformitate cu Constituția R. Moldova a devenit stat semi-prezidențial sau republică mixtă. Am avut un conflict între Parlament și președintele Lucinschi la sfârșitul anilor 90 până în 2000 și am ajuns republică parlamentară însă cu păstrarea unor elemente ale republicii semi-prezidențiale. Din acest punct de vedere, avem încă multe neconcordanțe în Constituție care au fost amplificate în timpul regimului lui Vlad Plahotniuc. Vorbind despre calitatea deputaților din anii 90 încoace, trebuie să recunoaștem că a scăzut foarte mult ca nivel. Să ne amintim ce Parlament a fost în anii 90 numit și Parlamentul independenței și ce deputați au fost în ultimele două legislative. Trebuie să recunoaștem meritele unor deputați de calitate și bine intenționați în aceste legislative, dar în linii mari, în parlamentele din ultimele două legislaturi s-a constatat cazuri de corupere, migrare și că unii deputați au fost la cheremul unor persoane politice, oligarhice și nu au fost în serviciul poporului pentru a adopta legi în folosul cetățenilor și al societății”.