Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Rep. Moldova se va confrunta cu anumite provocări când va trece la procesul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană

  • 11 Ianuarie 2023 17:55
0%
00:00:00
00:00:00

Rep. Moldova se va confrunta cu anumite provocări când va trece la procesul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană, dacă nu va exista progres în reforma justiției și în combaterea corupției, consideră analistul Ion Tăbârță. Potrivit expertului, Republica Moldova trebuie în mod primordial să îndeplinească acele nouă condiționalități stabilite la Bruxelles pentru a trece la următoarea etapă a parcursului său – procesul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană. Dacă reușim să le îndeplinim, atunci trecem de faza tehnică și rămân aspectele politice”, a declarat Ion Tăbârță la „Ora de Vârf” de la Radio Chișinău, în contextul convocării de către președinta Maia Sandu a ședinței Comisiei Naționale pentru Integrare Europeană.

„Problema e că noi adoptăm anumite documente, însă nu urmărim cum ele încep a funcționa. În raportul din octombrie al Comisiei Europene se vede că în majoritatea punctelor Republica Moldova este la etapa incipientă. În ceea ce ține de funcționare, noi vom avea probleme, pentru că justiția nu a fost reformată și corupția încă nu a fost combătută. De aceea, Rep. Moldova va avea unele provocări atunci când va trece la procesul de negocieri pentru aderarea la Uniunea Europeană”, a declarat Ion Tăbârță.

Expertul a mai spus că decizia referitoare la Rep. Moldova va fi influențată și de decizia ce va fi luată în privința Ucrainei. Potrivit expertului, anume Ucraina a fost cea care a influențat Uniunea Europene să acorde Rep. Moldova statutul de țară candidată la integrare, dar și diplomația românească a avut aici un rol primordial.       

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău