Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Războiul din Ucraina a schimbat mult din percepția statelor vecine, Uniunea Europeană și-a revizuit paradigma sa de extindere

  • 28 Noiembrie 2022 17:10
0%
00:00:00
00:00:00

Participarea unui ministru de Externe de la Chișinău la o reuniune NATO, ca cea care începe mâine la București, nu ar fi fost posibilă dacă la putere în Rep. Moldova nu ar fi o guvernare pro-occidentală, consideră analistul Ion Tăbârță.

Republica Moldova, care participă în premieră, la astfel de întruniri, încearcă să identifice soluțiile legate de problemele de securitate, a declarat expertul în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău. Potrivit expertului, deja urmează să vedem cum Rep. Moldova va fi capabilă să devină factor de stabilitate în regiune și să nu fie doar consumator:

„Faptul că Rep. Moldova este participantă la un astfel de eveniment arată că țara noastră a ajuns să fie pe agenda principalelor reuniuni internaționale de la cel mai înalt nivel. Războiul din Ucraina a schimbat mult din percepția statelor vecine, Uniunea Europeană și-a revizuit paradigma sa de extindere. Dacă până acum nici nu voiau să menționeze despre o posibilă perspectivă de aderare, acum însă, vorbesc deschis despre acest lucru. Rep. Moldova este văzută ca partener de discuții și ca potențial stat membru la UE. Deja ce va urma, totul depinde de ce vom face noi, aici acasă”, a declarat Ion Tăbârță, pentru Radio Chișinău.

Vicepremierul Nicu Popescu va participa marți și miercuri la reuniunea miniștrilor de externe din țările NATO. În ultima zi a evenimentului se va discuta despre impactul pe care războiul din Ucraina îl are asupra securității în regiunea Mării Negre în special asupra partenerilor NATO precum Ucraina, Moldova și Georgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău