Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Preluarea de către Transgaz România a operațiunilor de transport al gazelor în R. Moldova este un pas în securizarea energetică a statului și reducerea dependenței geopolitice de Federația Rusă

  • 05 Septembrie 2023 17:02
0%
00:00:00
00:00:00

Preluarea de către Transgaz România a operațiunilor de transport al gazelor în Republica Moldova este un pas în securizarea energetică a statului și reducerea dependenței geopolitice de Federația Rusă, consideră analistul politic Ion Tăbârță.

El a spus, în cadrul emisiunii Ora de vârf de la Radio Chișinău, că acest lucru este datorat interconexiunilor energetice cu România, în special construcției gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău. De asemenea, subliniază analistul, în acest sens este importantă și construcția cât mai rapidă a liniilor electrice de interconectare cu România:

Aceasta înseamnă că R. Moldova își reduce din acea dependență geopolitică pe care o are față de Federația Rusă. Știm foarte bine că Federația Rusă a avut mai multe pârghii de influență și control asupra R. Moldova. Principala a fost cea energetică – dependența totală de importul de gaze din Federația Rusă și dependența malului drept de malul stâng al Nistrului în ceea ce privește energia electrică.

Trebuie de remarcat că această dependență energetică a R. Moldova față de Rusia a început să scadă odată cu realizarea interconexiunilor energetice cu România. E vorba în primul rând de construcția gazoductului Iași-Ungheni-Chișinău și vedem necesitatea strategică a acestui gazoduct. Faptul că Moldovagaz nu va mai controla rețelele de transport, care sunt proprietate a R. Moldova, se îndreaptă anume în această direcție, a independenței energetice. Mai avem aspectele legate de energia electrică, dar și aici R. Moldova se îndreaptă spre securizare, foarte mult va însemna și construcția liniei de înaltă tensiune de la Isaccea-Vulcănești spre Chișinău care ar duce la independență totală a R. Moldova față de Federația Rusă”, a menționat analistul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:51 %
Vint:5,66 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău