Ora de Vârf | Ion Tăbârță: Pe fondul amenințărilor la adresa securității sale, Rep. Moldova trebuie să investească în sectorul apărării (Audio)
-
29 Mai 16:32
Rep. Moldova trebuie să aibă un concept clar de reformare și modernizare a armatei naționale, situație impusă de războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina și de riscurile majore la adresa securității naționale, spune analistul Ion Tăbârță, transmite Radio Chișinău.
Statutul de neutralitate al Rep. Moldova i-a servit cel mai mult Federației Ruse, care este și singura țară din lume care nu îl respectă, prin menținerea de trupe ilegale în stânga Nistrului, a declarat comentatorul în cadrul emisiunii ”Ora de vârf” de la Radio Chișinău.
Analistul a comentat în context declarațiile ministrului Apărări, Anatolie Nosatîi, care a reiterat în cadrul unui interviu pentru agenția de presă Moldpres că prezența forțelor ruse pe teritoriul Rep. Moldova, fără acordul autorităților statului, reprezintă o încălcare a statutului de neutralitate.
”La noi abordarea neutralității a fost ca în celebrul proverb românesc: ”capul plecat sabia nu îl taie” fără a ni se spune niciodată și a doua parte ”dar nici soarele nu-l mai vede. Ni se dădea, apropo, exemplul Elveției, Suediei, state neutre, dar niciodată nu ni se spunea că acestea au investit și investesc foarte mult în sectorul de apărare. La noi să fii neutru înseamnă să nu ai armată, reducerea cheltuielilor, reducerea de personal (...). În mod special acest lucru s-a văzut pe timpul mandatului președintelui Voronin. Federația Rusă niciodată nu a respectat statutul de neutralitate al Rep. Moldova, ba dimpotrivă, a încercat să îl folosească în interesele sale geopolitice din sud-estul Europei”, a declarat Ion Tăbârță.
În cadrul interviului, Anatolie Nosatîi a amintit că în 1999, la Summit-ul OSCE de la Istanbul, Federația Rusă și-a asumat obligația să încheie până la sfârșitul anului 2002 retragerea trupelor sale din stânga Nistrului. Procesul a început, dar a fost stopat unilateral de autoritățile ruse, potrivit ministrului.
Anatolie Nosatîi a adus în discuție și Hotărârea Curții Constituționale din 2017 care prevede că, în cazul unor amenințări la adresa independenței naționale, a integrității teritoriale sau securității statului, autoritățile sunt obligate să ia toate măsurile necesare, inclusiv de ordin militar, care i-ar permite Rep. Moldova să se apere eficient.